DODELJENE NAGRADE: Završen 50. Festival smeha „Dani komedije“ u Jagodini (foto)

Z. GLIGORIJEVIĆ

27. 03. 2024. u 22:20

Dodelom nagrada i predstavom „Dečije povrede“ Narodnog pozorišta Beograd, odigranom u čast nagrađenih, spuštena je zavesa jubilarnog, 50. festivala smeha „Dani komedije“ u Jagodini.

ДОДЕЉЕНЕ НАГРАДЕ: Завршен 50. Фестивал смеха „Дани комедије“ у Јагодини (фото)

Foto:Z.Gligorijević

Najviše razloga za radovanje imao je ansambl Centra za kulturu Tivat, čija je predstava „Ćelava pevačica“ osvojila čak pet nagrada, o čemu su „Novosti“ već pisale. Glumica Olga Odanović, koja je, u ovoj komediji apsurda maestralno tumačila ulogu Gospođe Borio, dobila je „zlatnog ćurana“ za životno delo“ i „ćurana“ za najbolje glumačko ostvarenje.

-Za „zlatnog ćuarana“ za životno dleo znala sam, jer je odluka doneta krajem prošle godine, ali zista nisam očekivala da ću dobiti i „ćurana“ za najbolje glumačko ostvarenje. Ali, eto, splet okolonosti je bio takav. Drago mi je ne samo zato što sam prvi put dobila „ćurana“ za ulogu, već zato što sam ga dobila baš za predstavu Jagoša Markovića. Zahvalna sam jagodinskoj publici koja nas je volela dok smo igrali ovu predstavu, koja nije nimalo laka za praćenje – rekla je glumica Odanović za „Novosti“.

Ona je dodala da pola veka festivala zaslužuje da se poklone svima koji su ga realizovali i poželela da bude još dva puta toliko.

-Mislim da su glumcima ove nagrade veoma bitne zato što se dodeljuju za komediju. To je žanr koji apsolutno prednjači u svoj svojoj kompleksnosti i težini. Zato su ovo veoma lepa priznanja. Kada ste dugo u ovom poslu, trudite se da istražujete da budete uvek novi na neki način, da se ne ponavljate i da publici pružite i neka pitanja i odgovore. Beskrajno sam zahvalna Jagošu što me je naučio šta je pozorište i čemu služi, te su ove nagrade posledica marljivog i predanog rada – dodala je glumica.

Glumac Nenad Jezdić, koji je dobio „ćurana“ za izuzeto ostvarenu ulogu Bore Šnajdera u predstavi „Razvojni put Bore Šnajdera“, bio je sprečen da prisustvuje dodeli nagrada, ali je poslao pismo u kome je, pored ostalog, naveo: „Posebno mi je drago što sam ovu nagradu dobio za predstavu koja je toliko verna onim istinskim karakteristikama žanra komedije, koja prerasta u farsu i štošta drugo, samo nama sa ovih prostora znano. U ovom slučaju, tuimačeći postupke likova koji, ogrezli u besmislu, umesto naviše, srljaju sve niže“.

Glumica Minja Peković, koja je dobila „ćurana“ za ulogu Klovna u predstavi „Bravo za klovna“ u njenom autorskom projektu, publici se zahvalila što je „krenula sa njom hodnicima nekog drugačijeg humora, jer veruje da joj je delovalo i crno i uvrnuto i čudno, ali zahvaljujući intenzivnoj energiji publike, gustoj tišini i velikoj podršci ona je imala čast i zadovoljstvo da doživi jedno od posebnih igranja“.

Svetislav Bule Goncić, predsednik žirija ovogodišnjeg festivala „Dani komedije“ u Jagodini, istakao je da je festival ove godine, obeležavajući podeset godina postojanja, „još jednom prikazao snagu i potencijal komičnog u svima nama potvrđujući zbog čega Jagodina jeste centar i biće i dalje jedinstveno mesto smeha u godinama koje dolaze“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)