GASOVOD STIŽE KAO SPAS: Uz pomoć države na pomolu rešenje problema aerozagađenja u Valjevu

B. PUZOVIĆ

16. 04. 2024. u 06:00

VALjEVO je uz podršku Vlade Srbije na pragu da reši višedecenijski problem aerozagađenja.

ГАСОВОД СТИЖЕ КАО СПАС: Уз помоћ државе на помолу решење проблема аерозагађења у Ваљеву

Foto B. Puzovic

Vlada Srbije, naime, donela je zaključak da se trasa gasovoda produži do gradske toplane i "Krušika", što će umnogome da doprinese rešavanju problema zagađenja vazduha. Veoma je važno što gas stiže u Valjevo, što smo prvi prioritet Vlade Srbije i što će "Krušik", kao jedan od najvećih zagađivača vazduha ubuduće da koristi ekološki prihvatljiv energent.

Ovo je izjavio gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković i podsetio da je grad u protekle tri godine mnogo novca uložio u rekonstrukciju kotla u gradskoj toplani, odnosno prelazak sa mazuta na komprimovani gas, proširenje toplovodne mreže, kao i za priključenje na toplovod ustanova - Zavoda za javno zdravlje, Nacionalne službe za zapošljavanje i Istorijskog arhiva.

Pomogli 600 domaćinstava

GOJKOVIĆ ističe i da problem individualnih ložišta i kotlarnica rešavaju subvencijama za energetsku efikasnost. Do sada je 600 domaćinstava dobilo subvenciju, a mere energetske efikasnosti primenjene su u šest osnovnih škola i četiri stambene zgrade.

Napravljena je kotlarnica na komprimovan gas u Suvoborskoj ulici za grejanje Druge osnovne škole, obdaništa, Internacionalnog umetničkog studija "Radovan Trnavac Mića, Pošte, dve stambene zgrade...

- Ove godine najviše sredstava dobili smo od Ministarstva zaštite životne sredine, koje je u projekat smanjenja zagađenja vazduha iz individualnih izvora u Valjevu uložilo 50 miliona dinara - kaže Gojković. - Iz budžeta grada za te namene izdvojeno je 12,5 miliona dinara i uskoro će biti objavljen konkurs za dodelu tih sredstava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SLAVIMO VELIKU SREDU: Šta ne sme da se radi i KO DANAS FARBA jaja