DAR ZA JUBILEJ: Izložba u slavu Grada Šapca i 90 godina muzeja

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

23. 04. 2024. u 07:00

U NARODNOM muzeju u Šapcu otvorena je izložba "Muzejske akvizacije 2012 2023". Ova kulturna svetkovina, kojoj je prisustvovao i Milan Mačvan, zamenik šabačkog gradonačelnika, jeste dar obeležavanju jubileja-devet decenija rada ove kulturne ustanove, postavka je i deo programa u okviru proslave Dana grada Šapca.

ДАР ЗА ЈУБИЛЕЈ: Изложба у славу Града Шапца и 90 година музеја

foto V Mitrić

Ljubitelji umetnosti mogu da pogledaju originalne predmete iz zbirki - najznačajnije muzealije koje je Narodni muzej u Šapcu pribavio poslednjih godina, putem poklona, otkupa i terenskog istraživanja iz oblasti arheolologije, numizmatike, istorije, istorije umetnosti i etnologije.

- U susret Danu grada Šapca otvorili smo ovu divnu izložbu u našem muzeju, koji je ostavio i ostavlja dragocen pečat kulture u našem gradu, ali i u Srbiji - rekao je Mačvan. - Pozivam sve sugrađane da dođu i vide koliko rada i truda su uložili direktorka Mirjana Perić i kustosi muzeja.

Nasleđe

POKLON zbirka, u kojoj se nalazilo 220 predmeta od kojih je 189 inventarisano, a preostali evidentirani i smešteni u studijsku zbirku, jedinstveno je i neponovljivo nasleđe umetnice Mare Lukić Jelesić - kaže Tatjana Marković. - Osim slika, akvarela, crteža, skicen blokova, tu su i razne intimne stručne zabeleške, foto-albumi, pisana građa, knjige, razglednice, dirljivi ratni dnevnik".

Arheolog Gordana Ković kaže da formiranje kolekcija - prikupljanje, evidentiranje i čuvanje materijalne kulturne baštine, kao i njihovo izlaganje i interpretiranje, predstavlja osnovnu delatnost muzeja. A ova izložba je prilika da građanstvo razume koliko je doprinos svakog pojedinca bitan da se muzejske zbirke razvijaju, napreduju i uvećavaju.

Istoričarka umetnosti Tatjana Marković priča da je tokom godina koje obeležavaju ovim akvizicijama prinovljeno devedeset dela umetnika koji su stvarali od početka dvadesetog veka do danas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)