JUHAS NASLEDNIK IŠTVANA PASTORA: Skupština AP Vojvodina dobila novo rukovodstvo (FOTO)

J. SIMIĆ

25. 04. 2024. u 14:28

IZBOROM predsednika parlamenta, četvoro potpredsednika i generalnog sekretara, Skupštine AP Vojvodine završila je drugi deo prve sednice novog saziva, započete 9. februara verifikacijom 120 poslaničkih mandata.

ЈУХАС НАСЛЕДНИК ИШТВАНА ПАСТОРА: Скупштина АП Војводина добила ново руководство (ФОТО)

Foto: Skupština APV

Novi predsednik Skupštine je Balint Juhas (42), ekonomista iz Malog Iđoša, visoki funkcioner SVM i čelnik kancelarije mađarske Fondacije "Prosperitati" u Srbiji. Za njega je glasao 81 poslanik, protiv je bilo 28, dok šest poslanika nije glasalo. Zasedanju je prisustvovalo 115 od ukupno 120 poslanika.

Juhas, koji je na decembarskim pokrajinskim izborima bio nosilac liste SVM, trideset treći je predsednik Skupštine APV, a njegovim izborom nastavljen je dvodecenijski kontinuitet, započet 2004. godine, da se na čelo ovog parlamenta bira član najuticajnije stranke Mađara. Njegovi prethodnici u dva, odnosno tri mandata, bili su Šandor Egereši i Ištvan Pastor.

Foto: Skupština APV

- Počastvovan sam izborom i činjenicom da sam naslednik Pastora. Ali nema velike počasti bez velike odgovornosti – kazao je Juhas u obraćanju na srpskom, a potom i na mađarskom jeziku, pošto je položio zakletvu i obećao da će „držati reč i verno služiti svojoj državi i svom zavičaju“ .

U ime SNS, kandidaturu Juhasa je obrazložio Damir Zobenica, naglasivši da je uveren da će saradnja sa njim biti izuzetno korektna i na način koji je zastupao njegov prethodnik Pastor koji je preminuo oktobra prošle godine.

Foto: Skupština APV

 

Poslanici su na Juhasov predlog izabrali četvoro potpredsednika. To su: Damir Zobenica (SNS), Aleksandra Maletić (SNS), Nemanja Zavišić (SNS) i Boris Novaković (SPS). Za generalnog sekretara Skupštine imenovana je Aleksandra Stojković. Opozicione stranake u znak protesta „zbog nekorektnog izbornog procesa“, nisu želele potpredsednička mesta. Ipak, predložili su svoje članove u skupštinske odbore.

U ovom skupštinskom sazivu, od ukupno 120 mesta, najviše mandata ima lista "Aleksandar Vučić - Vojvodina ne sme da stane" (66), "Srbija protiv nasilja" (30), SVM (9), SPS i Koalicija „Nada“ po sedam i Ruska stranka (1).


 


 


 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)