ZA ZAPOŠLJAVANJE 12,5 MILIONA: Kraljevčani i u 2024. sprovode aktivne mere za smanjenje nezaposlenosti

G. ĆIROVIĆ

08. 05. 2024. u 11:23

Nastavljajući dobru praksu iz prethodnih godina koja je doprinela da se, uz otvaranje novih fabrika, gotovo prepolovi broj nezaposlenih u gradu na Ibru, kraljevačka lokalna samouprava je za aktivne mere zapošljavanja u 2024. iz gradske kase izdvojila 12,5 miliona dinara.

ЗА ЗАПОШЉАВАЊЕ 12,5 МИЛИОНА: Краљевчани и у 2024. спроводе активне мере за смањење незапослености

G.Šljivić (arhiva)

Ova sredstva, prema rečima gradonačelnik Kraljeva dr Predraga Terzića, lokalna samouprava će udružiti sa kraljevačkom filijalom Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) u skladu sa Lokalnim akcionim planom zapošljavanja koji obuhvata stručnu praksu, javne radove i podršku samozapošljavanju.

- Važno je da omogućimo mladima koji su završili srednje škole i fakultete da kroz stručnu praksu steknu praktična znanja koja će im otvoriti vrata stalnog zaposlenja. S druge strane, javni radovi mnogo znače komunalnim preduzećima, a omogućavaju i onima koji spadaju u grupu teže zapošljivih da makar na par meseci dođu do posla, pa ako se pokažu kao dobri radnici, mogu biti primljeni i na dugoročnije ugovore. Trudimo da svim ljudima koji čekaju priliku za prvi posao ili spadaju u grupu onih koji ne mogu tako lako da dođu do posla, omogućimo da se zaposle - pojašnjava Terzić.

G.Šljivić (arhiva)

 

Na zvaničnoj evidenciji filijale NSZ trenutno je 5.800 Kraljevčana, što je za 1.000 manje nego u isto vreme prošle godine, a dvostruko manje nego 2013.

- Samo za minulih pet godina u Kraljevu se zaposlilo 8.000 ljudi i danas je mnogo lakše naći posao nego što je to bilo pre 10 godina. Danas poslodavci traže radnike, pokušavaju da dođu do kvalitetnih i kvalifikovanih radnika – naglasio je prvi čovek grada na Ibru.

G.Šljivić (arhiva)

 

Prateći trendove na tržištu rada, ponudu i potražnju, na obezbeđivanju kvalifikovane radne snage sa lokalnom samoupravom i NSZ blisko sarađuje i ovdašnja Regionalna privredna komora.

G.Šljivić (arhiva)

 

- I kroz dualno obrazovanje pokušavamo da obezbedimo kadar koji će se obučiti i odmah krenuti u rad. Za ovu godinu obezbedili smo više od 400 đaka koji će obogatiti kvalifikovanu radnu snagu na ovom području – kaže Zvonko Tufegdžić, direktor Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog okruga, dodajući da u skladu sa rastom privrede u narednom periodu očekuje i povećanje „uvoza“ radne snage ne samo u Kraljevu, već i u čitavoj Srbiji.

G.Šljivić (arhiva)

 

POTRAŽNjA

PREMA podacima ovdašnje NSZ, na teritoriji Kraljeva najviše se traže inženjeri svih profila, potom stručni kadar u elektro, mašinsko-metalskoj i građevinskoj struci, zatim u tekstilnoj, drvoprerađivačkoj, trgovinskoj, ugostiteljskoj, prehrambrenoj i turističkoj, kao i radna snaga u uslužnim deltatnostima, zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SNIMAK SUKOBA! Tuča u Areni - Naneli i Lazarević u klinču, evo kako se sve desilo (VIDEO)