BOGOSLOVIJA JUBILEJ SLAVI: Veliki koncert u čast 230 godina

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

16. 05. 2024. u 09:23

SRPSKA pravoslavna bogoslovija Svetog Arsenija iz Sremskih Karlovaca organizovala je, povodom jubileja 230 leta posvećenog delanja rodu i Bogu, veliki koncert horske muzike.

БОГОСЛОВИЈА ЈУБИЛЕЈ СЛАВИ: Велики концерт у част 230 година

foto v mitrić

Koncert će izvesti hor Karlovačke bogoslovije sa gostima u novosadskoj Sinagogi, u petak, 17. maja, u 19 časova.

Ovo je samo jedna od svetkovina povodom velikoj jubileja Karlovačke bogoslovije, koja predstavlja, kako kaže njen rektor protojerej stavrofor profesor Jovan Milanović, „prvu organizovanu bogoslovsku školu u nas, drugu u pravoslavnom svetu, posle Kijevske duhovne akademije, a prvu na prostorima Zapadne Evrope“, ponosno navodi čelni čovek drevne i slavne škole pod okriljem Srpske pravoslavne crkve.

- Ona je čuvala i čuva predanje koje su prenosili njeni profesori, planovi i programi, a koje su na sebi svojstven način čuvali upravo njeni đaci - ističe rektor Milanović. - U sklopu obeležavanja jubileja formirani su i upotpunjavani spiskovi đaka, profesora, prislužitelja i radnika. Duga je to istorija, a čini se, spiskovi još duži.

U Karlovačkoj bogosloviji, po njegovim rečima, „od njenog osnivanja do danas u školske klupe je selo, a školu završilo preko 3300 učenika“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE MOGUĆE? Evo šta su organizatori Rolan Garosa uradili Novaku Đokoviću dva i po sata pred njegov meč!