ALEKSA NAJBOLJI IZ GEOGRAFIJE, A ANĐELA U PEVANJU: Uspeh osnovaca iz Kikinde na nacionalnim takmičenjima

Рада Шегрт
Rada Šegrt

24. 05. 2024. u 06:30

UČENICI OŠ "Sveti Sava" iz Kikinde pokazali su izvanredno znanje na republičkim takmičenjima iz raznih nastavnih oblasti, a ovih dana zlatne medalje u školu i svoj grad doneli su Aleksa Tomić i Anđela Perinović, oboje đaci sedmog razreda. Aleksa je osvojio prvo mesto i zlatnu medalju na Nacionalnoj geografskoj olimpijadi, a Anđela je bila najbolja na takmičenju u pevanju tradicionalne pesme.

АЛЕКСА НАЈБОЉИ ИЗ ГЕОГРАФИЈЕ, А  АНЂЕЛА У ПЕВАЊУ: Успех основаца из Кикинде на националним такмичењима

Foto: OŠ "Sveti Sava"

- Nacionalna geografska olimpijada je takmičenje koje obuhvata širok spektar geografskih znanja i veština. Poslednji segment je terenski rad koji predstavlja primenu stečenog geografskog znanja, a Aleksa je upravo u tome bio ubedljivo najbolji u svojoj kategoriji u kojoj su učenici 7. i 8. razreda - saopštila je OŠ "Sveti Sava".

Aleksa Tomić je učenik 7/3 odeljenja ove škole, a uspeh je postigao na finalnom takmičenju ove olimpijade, koje je od 17. do 19. maja održano u Brzeću i Blaževu na Kopaoniku. Njegov mentor je nastavnik Miroslav Grujić.

U isto vreme, u prošlu subotu, u Zemunu, u OŠ "Lazar Savatić", održano je Osmo republičko takmičenje u pevanju tradicionalne pesme, na kojem je Anđela Perinović takođe osvojila prvu nagradu i zlatnu medalju. Anđela pohađa i Osnovnu muzičku školu "Slobodan Malbaški", a na takmičenju je pevala pesmu "Rasti, rasti, moj zeleni bore". Njena mentorka je nastavnica Andrea David.

- I do sada sam osvajala nagrade na muzičkim takmičenjima, a ovo je jedan od najvećih uspeha. Osim solo pevanju posvećena sam violi i klaviru. Kad završim osnovnu, upisaću srednju muzičku školu - izjavila je Anđela, koja nikada na nastupima nema tremu, što je sada primetio i žiri.

Očuvanje tradicije

SVOJIM veličanstvenim nastupom Anđela je pokazala da je očekuje blistava muzička budućnost.

- Neki od ciljeva ovog takmičenja su negovanje izvođenja tradicionalnih pesama i njihovo očuvanje. Takmičenje je pokazalo da se tradicionalno pevanje ne neguje samo u kulturno-umetničkim društvima, nego i među osnovcima - kažu u OŠ "Sveti Sava".

U Anđelinoj kategoriji učestovovali su učenici osnovnih, srednjih stručnih škola i gimnazija, njih 20, a ona je svojim nastupom osvojila 99 od maksimalnih 100 bodova, što joj je donelo prvu nagradu i zlatnu medalju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PA, NEĆE RUSI DA SEDE SKRŠTENIH RUKU! Reprezentativac Albanije koji je prostački vređao Srbiju saznao šta ga čeka kad se vrati u ruski klub