ALEKSA NAJBOLJI IZ GEOGRAFIJE, A ANĐELA U PEVANJU: Uspeh osnovaca iz Kikinde na nacionalnim takmičenjima

Рада Шегрт
Rada Šegrt

24. 05. 2024. u 06:30

UČENICI OŠ "Sveti Sava" iz Kikinde pokazali su izvanredno znanje na republičkim takmičenjima iz raznih nastavnih oblasti, a ovih dana zlatne medalje u školu i svoj grad doneli su Aleksa Tomić i Anđela Perinović, oboje đaci sedmog razreda. Aleksa je osvojio prvo mesto i zlatnu medalju na Nacionalnoj geografskoj olimpijadi, a Anđela je bila najbolja na takmičenju u pevanju tradicionalne pesme.

АЛЕКСА НАЈБОЉИ ИЗ ГЕОГРАФИЈЕ, А  АНЂЕЛА У ПЕВАЊУ: Успех основаца из Кикинде на националним такмичењима

Foto: OŠ "Sveti Sava"

- Nacionalna geografska olimpijada je takmičenje koje obuhvata širok spektar geografskih znanja i veština. Poslednji segment je terenski rad koji predstavlja primenu stečenog geografskog znanja, a Aleksa je upravo u tome bio ubedljivo najbolji u svojoj kategoriji u kojoj su učenici 7. i 8. razreda - saopštila je OŠ "Sveti Sava".

Aleksa Tomić je učenik 7/3 odeljenja ove škole, a uspeh je postigao na finalnom takmičenju ove olimpijade, koje je od 17. do 19. maja održano u Brzeću i Blaževu na Kopaoniku. Njegov mentor je nastavnik Miroslav Grujić.

U isto vreme, u prošlu subotu, u Zemunu, u OŠ "Lazar Savatić", održano je Osmo republičko takmičenje u pevanju tradicionalne pesme, na kojem je Anđela Perinović takođe osvojila prvu nagradu i zlatnu medalju. Anđela pohađa i Osnovnu muzičku školu "Slobodan Malbaški", a na takmičenju je pevala pesmu "Rasti, rasti, moj zeleni bore". Njena mentorka je nastavnica Andrea David.

- I do sada sam osvajala nagrade na muzičkim takmičenjima, a ovo je jedan od najvećih uspeha. Osim solo pevanju posvećena sam violi i klaviru. Kad završim osnovnu, upisaću srednju muzičku školu - izjavila je Anđela, koja nikada na nastupima nema tremu, što je sada primetio i žiri.

Očuvanje tradicije

SVOJIM veličanstvenim nastupom Anđela je pokazala da je očekuje blistava muzička budućnost.

- Neki od ciljeva ovog takmičenja su negovanje izvođenja tradicionalnih pesama i njihovo očuvanje. Takmičenje je pokazalo da se tradicionalno pevanje ne neguje samo u kulturno-umetničkim društvima, nego i među osnovcima - kažu u OŠ "Sveti Sava".

U Anđelinoj kategoriji učestovovali su učenici osnovnih, srednjih stručnih škola i gimnazija, njih 20, a ona je svojim nastupom osvojila 99 od maksimalnih 100 bodova, što joj je donelo prvu nagradu i zlatnu medalju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI NAPALI SRPSKE NAVIJAČE! Počeli tuču na EURO 2024, ali kada se čulo Juriiiš! - nisu se proveli dobro (VIDEO)