U FOKUSU VREDNI DOMAĆINI I SEOSKA DOMAĆINSTVA: Takmičenje „Domaćinstvo koje su izabrale laste“ od do 30. maja

Lj.P.

21. 05. 2024. u 15:56

DRUŠTVO za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) osmi put organizuje takmičenje (Domaćinstvo koje su izabrale laste“ koje traje od 20. do 30. maja, a u fokusu su vredni domaćini i seoska domaćinstva koja u svojim štalama, pod strehama i u pomoćnim objektima imaju gnezda seoskih lasta. Domaćinstvo sa najvećim brojem aktivnih gnezda seoskih lasta biće nagrađeno tonom kukuruza, a ostali učesnici su u mogućnosti da osvoje sadnice voća.

У ФОКУСУ ВРЕДНИ ДОМАЋИНИ И СЕОСКА ДОМАЋИНСТВА: Такмичење „Домаћинство које су изабрале ласте“ од до 30. маја

FOTO: DZPPS i Nenad Mihajlović

FOTO: DZPPS i Nenad Mihajlović

Laste od vajkada prati epitet „vesnika proleća“ jer se njihov povratak sa zimovališta krajem marta poklapao sa početkom proleća. Međutim, tako jasni obrasci u prirodi prestaju da postoje. Na osnovu prisustnosti i ponašanja lasta danas više možemo saznati kako svojim aktivnostima negativno utičemo na prirodu.

FOTO: DZPPS i Nenad Mihajlović

Nagli razvoj intenzivne poljoprivrede koji počinje sredinom prošlog veka ima negativan uticaj na 74 odsto globalno ugroženih vrsta, među kojima su i laste. Situaciju pogoršavaju i klimatske promene koje izmenom vremenskih obrazaca utiču na celokupan biodivirzitet:nepovoljni uslovi dovode do smanjenja aktivnosti insekata u ključnim periodima gnežđenja i time negativno utiču na uspešnost gnežđenja seoskih lasti.

FOTO: DZPPS i Nenad Mihajlović

- Recept za brojna gnezda lasta se potvrđuje iz godine u godinu, štale sa drvenim tavanicama u kojima ima životinja, najčešće krava, otvorena vrata i prozori, domaćini koji ne zaprašuju protiv insekata – objašnjava Vilmoš barkoci, iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, koordinator takmičenja. - na takmičenje se uvek prijavljivalo vuiše od 100 domaćinstava, a rekordan broj gnezda izbrojali smo 2021. godine u Sremskim karlovcima, čak 101.

FOTO: DZPPS i Nenad Mihajlović

Tekst potpisa

U takmičenju mogu učestvovati domaćinstva koja imaju minimum jedno aktivno gnezdo seoskih lasta. Aktivno gnezdo znači da su u njemu mladunci. Objekti moraju biti u vlasništvu jedne porodice. Zadruge, poljoprivredni kombinati i preduzeća ne mogu da učestvuju. Kao i svake godine, nagrađuje se tonom kukurza domaćinstvo sa najvećim brojem gnezda, a svi ostali ulesnici ulaze u buibanj i u okviru kategorije „srećno gnezdo“ imaće priliku da osvoji vaučer za kupovinu sadnica voća u iznosu od 12.000 dinara.

Prijave su do 30. maja u 12 sati putem prijavnog formulara na sajtu pticesrbije.rs. Pobednici će biti proglašeni drugog vikenda u junu na društvenim mrećžama DZPPS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KAKAV ČOVEK! Evo u čemu je Dušan Vlahović došao na pripreme fudbalske reprezentacije Srbije za EURO 2024 (FOTO)