TURIJA PONOVO SLAVI BEĆARAC: U selu kod Srbobrana oživljeno takmičenje u izvođenju „radosne i đavolaste“ pesme

Zoran Rajić

24. 05. 2024. u 10:10

POSLE pauze od 27 godina, na inicijativu Teodore Mrkajić, predsednice KUD "Turija" iz istoimenog sela kod Srbobrana, obnovljena je "Bećarijada", na kojoj se sedam tamburaških orkestara iz Srema, Banata i Bačke ovog maja takmičilo u izvođenju bećarca, najkraće narodne pesme, "radosne i đavolaste", kako ju je opisao akademik Mladen Leskovac.

ТУРИЈА ПОНОВО СЛАВИ БЕЋАРАЦ: У селу код Србобрана оживљено такмичење у извођењу „радосне и ђаволасте“ песме

foto A. Šijačić

- Prva "Bećarijada" u Turiji održana je 2. aprila 1995. godine i o njoj postoji video-zapis našeg novinara Aleksandra Šijačića. Učestvovalo je tada devet orkestara - osam iz Vojvodine i jedan iz Baranje. Došla sam na ideju da oživim ovu manifestaciju povodom tri decenije postojanja KUD "Turija" i u znak sećanja na pokojnog predsednika našeg Društva Svetozara Srdanova Tatiku, koji mi je pričao o nekadašnjim "bećarijadama" u našem selu, kojih je bilo tri, pa je sadašnja, kao da nije bilo prekida od gotovo tri decenije, označena kao četvrta - rekla je Teodora Mrkajić.

Bećarci su šaljive, satirične, a često i lascivne pesme, ali je na ovogodišnjoj "Bećarijadi" bilo zabranjeno izvođenje "cajki", odnosno pesama u kojima se koriste "bezobrazne" reči, a naziv potiče otuda što počinju stihom "Caj, caj, cajka iz Novoga Sada, aman".

- Nema veselja u Vojvodini bez bećaraca, jer se pevaju na proslavama rođenja i krštenja, svadbama, dočecima, ispraćajima, raznim druženjima... Sa njima slavlja i počinju i završavaju se. Uvek se nađu neki "dežurni" tetka i teča, stric ili strina koji hoće da se prate kući uz bećarac, i naravno kumovi, koji sa svadbe odlaze na stolicama - šeretski priča Nemanja Šijačić, bas-primaš i pevač turijske bande "Srce Bačke", koja je nastupila u revijalnom delu "Bećarijade", uz Omladinski orkestar Centra tamburaške muzike iz Novog Sada i decu iz vrtića "Pepeljuga".

Takmičarske ansamble je ocenjivao žiri u sastavu: dr Danka Lalić Mihajlović, naučni saradnik Muzikološkog instituta SANU, Dubravko Isakov Cicko, dugogodišnji šef Velikog tamburaškog orkestra RTV, Siniša Obad Šćitaroci i Bojan Trenkić, članovi tog orkestra i Milan Prunić, jedan od najpoznatijih pevača vojvođanske narodne muzike.

Nagrade za lečenje dečaka

TRI najbolja orkestra - "Vojvodina" iz Vrbasa, "Zanatski" iz Novog Sada" i "Zvuci ravnice" iz Srbobrana - odrekla su se osvojenih novčanih nagrada (ukupno 600 evra) i usmerila ih za lečenje jednoipogodišnjeg dečaka Petra Desnice iz Nadalja.

Prvu nagradu žirija osvojio je orkestar "Vojvodina" iz Vrbasa, za najboljeg instrumentalistu (prim tambura) proglašen je Marko Kolović iz novosadskog sastava "Zanatski", a za najboljeg vokalnog solistu Dragoslav Miškov iz Akademskog društva za negovanje muzike "Gusle" iz Kikinde. Za najbolju autorsku strofu bećarca nagrađen je Tamburaški orkestar KUD "Brile" iz Beočina, a nagradu publike podelili su sastavi iz Srbobrana - "Prijatelji pesme" i "Dobra banda".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEMAČKA U ŠOKU ZBOG SOPSTVENE REPREZENTACIJE: Alo! Podržavate propagandu Vladimira Putina!