PROŠLOST JAGODINE KROZ ARHEOLOŠKA SVEDOČANSTVA: U Zavičajnom muzeju u Jagodini

Z. GLIGORIJEVIĆ

22. 05. 2024. u 13:27

IZLOŽBA „O prošlosti Jagodine kroz arheološka svedočanstva“ otvorena je u Zavičajnom muzeju u Jagodini.

ПРОШЛОСТ ЈАГОДИНЕ KРОЗ АРХЕОЛОШKА СВЕДОЧАНСТВА: У Завичајном музеју у Јагодини

Foto:Z.Gligorijević

Kako jezgro Zavičajnog muzeja grada Jagodine od njegovog osnivanja, pre sedam decenija, čine bogate zbirke arheološkog odeljenja, autorke izložbe, arheološkinje Sonja Perić i Smiljana Dodić publici su htele da predstave predmete iz različitih perioda koji su pronađeni na nekoliko lokaliteta u gradu.

-Značajni lokaliteti su Panjevački rit, „Sarina Međa” i “Crvene livade“ ispod Đurđevog brda. Imamo niz pojedinačnih nalaza sa raznih lokacija u gradu, koji su pronađeni prilikom gradnje zgrada ili kopanja temelja. Inače, naše kolege Savo Vetnić i Milorad Stojić imali su plodnu arheološku delatnost kroz razna istraživanja i iskopavanja na teritoriji grada,tako da mi baštinimo izuzetno bogat arheološki materijal u našem muzeju – rekla je Perić.

Dodić je ocenila da je zaštitni znak ovog muzeja kultna celina „Ritualna sahrana“.

-To nije prava sahrana, već šest posuda koje su položene na sterilno tlo zbog nekog rituala. Možemo samo da naslućujemo šta je to bilo. One, pre svega, imaju veliku lepotu i stare su oko 3.000 godina. Osim tih praistorijskih predmeta publici najzanimljiviji mogu da budu nalazi zlatnog novca. Interesantno je da su svi sa jednog lokaliteta, sa rasadnik Vinarije „Piano“. To su slučajni nalazi koji su pošteni nalazači donosili muzeju svoga grada i oni su čuvaju u arheološkim, tako i u zbirkama istorijskog odeljenja. Ima ih od šestog veka, vizantijski su, pa sve do mletačkog novca iz 15. i 16. veka – rekla je Dodić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PREKO NOČI SAM OSTAO BEZ SVEGA: Ispovest Saše Popovića o teškom periodu života