ZAVRŠENA ŠKOLA ZA POZORIŠNU PUBLIKU: Okončan drugi ciklus predavanja u zrenjaninskom Narodnom pozorištu

B. G.

23. 05. 2024. u 17:50

DRUGI ciklus šesnaestočasovne Škole za publiku, Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" u Zrenjaninu, koji je autorski projekat dr Ljubice Ristovski, u saradnji sa Centrom za edukaciju, kulturu i umetnost „Fabula“, uspešno je okončan.

ЗАВРШЕНА ШКОЛА ЗА ПОЗОРИШНУ ПУБЛИКУ: Окончан други циклус предавања у зрењанинском Народном позоришту

NP Toša Jovanović

- Od 26. marta do 14. maja polaznici su bili u prilici da od eminentnih pozorišnih stvaralaca saznaju šta je to produkcija predstave i kako pozorište funkcioniše kao institucija, odnosno kako se kreira repertoar, šta je to režija i koliko su važni scenografija, kostim, muzika, scenski pokret i scenska borba u procesu proba, kako reditelj i dramski pisac rade i kakav je zapravo glumački posao. - naglasila je Ljubica Ristovski, uz napomenu sa su gosti predavači bili rediteljka Olja Đorđević, kompozitorka Irena Popović, dramaturginja Mina Petrić, scenografkinja, kostimografkinja i kreatorka lutaka Blagovesta Vasileva, glumci Nataša Luković, Zvonko Gojković i Dejan Karlečik.

Polaznici su nakon stečenih znanja dobili zadatak da pogledaju predstavu „Telefon mrtvog čoveka“ i da je analiziraju na osnovu predavanja o pozorišnim dramskim elementima, a nakon prezentacije radova usledila je svečana dodela diploma.

- Sa ovakvom praksom razvoja i negovanja publike nastavljamo i sledeće sezone, a posebnu školu smo prirpemili i za vaspitače Preškolske ustanove zainteresovane za rad sa decom na kreiranju predstava - istakao je Dejan Karlečik, direktor zrenjaninskog pozorišta.

Antrfile

Od 26. marta, u narednih osam nedelja, svakog utorka održano je ukupno 16 besplatnih časova na kojima je, uz autorku i gostujuće predavače, umetnike ,35 polaznika sticali znanje o pozorištu, njegovim elementima i kako da gledaju predstavu.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ ŠOKIRAO SVE(T)! Devet dana posle operacije kolena - odlučio se na ovo (VIDEO)