LUTKE KOJE POD ZEMLJOM SPAVAJU: Prirodni fenomen kod vršačkog sela Kuštilj, okruženog lesnim zaravnima

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

31. 05. 2024. u 10:32

BRDA koja okružuju selo Kuštilj, kod Vršca, kriju jedan prirodni fenomen. U njima spavaju lutke. Lesne lutke. Formacije koje se hiljadama godina stvaraju taloženjem krečnjaka u šupljinama lesnih zaravni, a na videlo "izlaze" tek kada vetar oduva slojeve lesa ili kada ljudi naprave odseke. Što su starije, to su veće, jer im je princip nastajanja isti kao kod pećinskih stalaktita i stalagmita.

ЛУТКЕ КОЈЕ ПОД ЗЕМЉОМ СПАВАЈУ: Природни феномен код вршачког села Куштиљ, окруженог лесним заравнима

Foto: J.J.Baljak

Ova pojava nije retka u Srbiji, jer se na severu nalazi mnoštvo lesnih zaravni, ali ono što kuštiljske podzemne figure izdvaja od ostalih je to što pretežno imaju loptasti oblik. Na drugim mestima, poput Titelskog brega ili na starom kopu u beogradskoj Višnjici, uglavnom se mogu naći formacije nepravilnog oblika - najčešće valjkastog, mada mogu biti i u vidu dve spojene kugle, nalik lutki, zbog čega su i dobile takav naziv.

Foto: J.J.Baljak

Lesna lutka za koju je jedan Vrščanin pomislio da je meteorit

- Lesne lutke su zaista specifična formacija, koja se javlja samo u lesnim zaravnima. Tvrde su kao kamen. Nastale su sedimentnim putem, taloženjem kalcijum-karbonata u rupama od istrulelog korenja u lesu. Kroz te šupljine se milenijumima slivala voda bogata krečnjakom i tako je dolazilo do akrecije - objašnjava, za "Novosti", Dragan Lazarević, predsednik Prirodnjačkog društva "Gea" iz Vršca.

Njihova veličina varira. Uglavnom su sitne i više komada može da stane u dlan. One koje smo mi pronašli u veštačkom odseku na Kuštiljskom visu, na samom ulazu u selo iz pravca Vršca, bile su poput stonoteniske loptice. Pre četiri godine je, međutim, pronađena i jedna gigantska, čiji je prečnik bio petnaestak centimetara.

Foto: Tamaš Fodor

 

Ta kugla, koja je bila veća od topovskog đuleta, svojim savršeno loptastim izgledom je zbunila jednog Vrščanina, koji ju je iznenada zatekao u svom dvorištu. Pomislio je da je to meteorit. Misteriju je rešio upravo naš sagovornik, koji dobro poznaje astronomiju i prirodu oko svog rodnog grada.

Kućice za laste bregunice

LESNE lutke se najbolje mogu uočiti kada nema vegetacije. Tada u prirodnim ili veštačkim odsecima do izražaja dolaze i rupe iz kojih su same ispale. Zanimljivo je to što se na određenim područjima, poput Labudovog okna na Dunavu, upravo u tim šupljinama kasnije gnezde laste bregunice. Te ptice, takođe, i same kopaju tunele u lesu, s obzirom na to da žive u kolonijama od više stotina jedinki.

- Meteorit takve veličine bi napravio veliki blesak na nebu i bio bi registrovan u centrima za praćenje meteorita. To ovde nije bio slučaj. Odmah sam prepoznao da je reč o lesnoj lutki, koju su, najverovatnije, majstori nesvesno "doneli" u kamionskoj prikolici zajedno sa lesom iz Kuštilja, koji se često koristi za nivelisanje dvorišta - priseća se Lazarević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA: Preminuo osamnaestogodišnjak od koga je nacija mnogo očekivala na Olimpijskim igrama