JOVANA NAJBOLJE ZNA BIOLOGIJU: Gimnazijalka iz Paraćina postala državna šampionka (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

28. 05. 2024. u 13:51

MADA je tek prvi razred paraćinske Gimnazije i nikada se nije takmičila iz biologije, Jovana Milovanović (15) zablistala je na Republičkom takmičenju iz ovog predmeta i postala državna šampionka.

ЈОВАНА НАЈБОЉЕ ЗНА БИОЛОГИЈУ: Гимназијалка из Параћина постала државна шампионка (ФОТО)

Foto_ Z. Rašić

Takmičenje je održano na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu na Departmanu za biologiju, a ona je ubedljivo bila najbolja u konkurenciji šezdesetak učenika prvih razreda. Osvojila je maksimalnih sto poena, dok je drugoplasirana takmičarka iz Niša imala tri poena manje.

Test je bio izuzetno težak ali nije bilo pitanja koje Jovana nije znala, jer se pripremala više meseci, počev od januara, uz podršku svoje profesorke biologije Suzane Budisalić. Učila je često i posle redovnih časova u školi, ali najviše je gradivo savladavala kod kuće.

- Test za republički nivo takmičenja je bio sastavljen iz svih oblasti koje smo učili u školi, a pitanja je bilo dvadesetak i svako je nosilo različit broj bodova. Dobro sam se snašla, a što je takođe važno, znala sam da ne treba da imam tremu, pa je nisam ni imala – naglašava Jovana.

Njena nastavnica i mentorka Suzana Budisalić ističe da se Jovana osim iz biologije takmičila  i iz srpskog jezika i književnosti, a zanimljivo je da je u aprilu istog dana bila na Republičkom takmičenju u Sremskim Karlovcima  iz „Književne olimpijade“ i na Okružnom iz biologije.

- Pošto iz Sremskih Karlovaca ne bi mogla da stigne do Jagodine na takmičenje iz biologije, uspela je da stigne do Novog Sada i taj test je, po odobrenju, radila tamo u Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“. I pobedila. Program iz biologije za prvu godinu je, inače, zahtevan, pa je Jovanin uspeh ogroman, uz njen zaista veliki rad i motivaciju - zaključuje Jovanina mentorka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZA SRBIJU NA EURO 2024 IGRAO DVOJNIK NAŠEG ASA?! Italijanska Gazeta delo sport uzdrmala tabor orlova!