APOTEKARI JOŠ ČEKAJU GLASANJE: Odbornici odlučuju o glavnoj temi maratonske sednice Skupštine grada u Kraljevu, započete još 25. maja (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

29. 05. 2024. u 06:30

MARATONSKOJ sednici Skupštine grada Kraljeva, započetoj još 25. maja, ne nazire se kraj.

АПОТЕКАРИ ЈОШ ЧЕКАЈУ ГЛАСАЊЕ: Одборници одлучују о главној теми маратонске седнице Скупштине града у Краљеву, започете још 25. маја (ФОТО)

G.Šljivić

To znači da je neizvesno kada će se odbornici baviti problemima ovdašnje Apotekarske ustanove. A potrebno je da se izjasne o Izveštaju o poslovanju, razrešenju dosadašnjeg i imenovanju novog vršioca dužnosti direktora, predlogu Gradskog veća o raspisivanju oglasa za davanje u zakup osam objekata ove ustanove na atraktivnim lokacijama, u vlasništvu lokalne samouprave - dva u centru grada, kao i u naselju Ribnica, Vrnjačkoj Banji, Podunavcima, Raški, Stublu i u varošici Ušće.

G.Šljivić

 

Uprkos zahtevima zaposlenih u AU da se organizuje referendum tokom kojeg bi se sugrađani izjasnili o sudbini ustanove čiji je osnivač Grad, ali i njihovim protestima i petciji koju je potpisalo oko 18.000 Kraljevčana, lokalna samouprava ovu tačku nije povukla iz Dnevnog reda. Ogorčeni farmaceuti navode da je za opstanak apoteka potrebno izdvojiti samo 0,96 odsto godišnjeg gradskog budžeta, pa sumnjaju da su se u sve umešale i neke interesne grupe.

G.Šljivić

- Nije logično da se odričemo onoga što donosi najveću zaradu, a podsećamo i da zdravlje nije roba - ističe Snežana Ilić, predsednica sindikata AU. - U našim apotekama zaposleno je sedam specijalista, 38 magistara farmacije, 45 farmaceutskih tehničara i devetoro nemedicinskih radnika. Izrađujemo preparate po pristupačnim cenama, kojih nema u drugim apotekama, a tu je i velikika zaliha lekova. Zbog toga što pružamo i dragocene medicinske savete Kraljevčanima, verujem da će odbornici glasati po svojoj savesti i interes građana staviti ispred profita pojedinaca.

Kaže i da, od ukupno 100 zaposlenih u Apotekarskoj ustanovi, u osam apoteka koje su planirane za izdavanje radi njih 32, a ovi objekti donose čak 54 odsto ukupnog prihoda preduzeća.

G.Šljivić

 

S druge strane, lokalni čelnici uveravaju da izdavanje objekata AU ne znači i njeno gašenje, već put oporavka jer će zakupac biti u obavezi da preuzme sve zaposlene u stalnom radnom odnosu.

- Sednica je prilika da čujemo sva mišljenja, i zastupnika vlasti, i opozicije, ali i predstavnika sindikata Apotekarske ustanove - naveo je gradonačelnik dr Predrag Terzić, izvestilac po ovoj tački Dnevnog reda, precizirajući da će se glasanje obaviti tek kada budu iscrpljene sve najavljene teme.

G.Šljivić

Dosad ih je, međutim, "obrađeno" jedva dve trećine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

O OVOME SE NE PRIČA: Rođak Luke Modrića bio major u Krajini - Jovo svedočio u Hagu protiv Gotovine (FOTO)