ZRENJANIN DO KRAJA GODINE DOBIJA ZDRAVU I ČISTU PIJAĆU VODU: Gradonačelnik Salapura o stanju i radovima u gradskom vodovodu

Богољуб Грујић
Bogoljub Grujić

28. 05. 2024. u 15:01

GRADONAČELNIK Zrenjanina Simo Salapura obišao Tehnički sektor zrenjaninskog Vodovoda.

ЗРЕЊАНИН ДО КРАЈА ГОДИНЕ ДОБИЈА ЗДРАВУ И ЧИСТУ ПИЈАЋУ ВОДУ: Градоначелник Салапура о стању и радовима у градском водоводу

grad Zrenjanin

Prilikom obilaska dispečerskog centra komunalnog preduzeća Vodovod u Zrenjaninu, u kojem je sa 17 mernih mesta, zahvaljujući automatizaciji omogućen kompletan monitoring rada bunara i pumpi i praćenje rezultata merenja protoka i gubitaka vode u mreži, gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura upoznat je sa podatkom da su trenutno gubici u mreži između 35 i 37 odsto.

- To jasno ukazuje da nemamo taj luksuz da gubimo čistu vodu koju ćemo do kraja godine isporučiti korisnicima, jednostavno moramo imati čistu vodu i što manje gubitke u mreži, a naš cilj jeste da u krajnjem ishodu imamo do 20 procenata gubitaka - naglasio je gradonačelnik Zrenjanina.

On je napomenuo da će u Zrenjaninu, u kojem od 2004. godine voda iz česme nije za ljudsku upotrebu, uskoro biti aktiviran pilot projekat po pitanju gubitaka u mreži, sa sto besplatnih vodomera koje će donirati kompanija Metito od kojih će polovina moći da se učitava na daljinu.

- Na taj način ćemo moći da sagledamo kako i na koji način možemo da smanjimo gubitke, a u takvom projektu mnogo su nam pomogli Vlada Srbije i AP Vojvodina jer smo mi u protekle dve godine zamenili gotovo 20 kilometara vodovodnih cevi u najugroženijim i najstarijim delovima grada - dodao je Simo Salapura, ističući da će to dodatno unaprediti sistem vodosnabdevanja i omogućiti smanjenje gubitka u mreži.

ULOŽENO OKO 20 MILIONA

Branislav Zec, direktor evropskog ogranka kompanije Metito koja je sa Vladom Srbije potpisala ugovor o radovima na izgradnji fabrike vode u gradu na Begeju, ukazao je na podatak da je ukupno u sistem vodosnabdevanja u protekle dve godine uloženo blizu 20 miliona evra, a od toga nešto više od 12 miliona evra uložio je Metito.

Nakon posete gradskom Vodovodu, gradonačelnik Zrenjanina, uverio se da radovi teku dogovorenom dinamikom i da će građani Zrenjanina do kraja ove godine dobiti zdravu i čistu pijaću vodu.

- Tokom ove godine, moći ćemo da isporučimo čistu vodu građanima Zrenjanina i konačno rešimo višedecenijski problem koji u našem gradu postoji od kada postoji vodosnabdevanje u gradu, a to je više od četrdeset godina - dodao je gradonačelnik Salapura.

Inače, vozni park komunalnog preduzeća Vodovod u Zrenjaninu, bogatiji je za novo specijalizovano vozilo VOMA koje je nedavno nabavljeno, a koje će biti korišćeno za odgušivanje kanalizacione mreže.

 


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVA SITUACIJA NA EURO 2024: Dušan Tadić nije bio na treningu Srbije dan posle meča sa Engleskom, evo i zašto