PRIZNANJE ZA IZUZETNE ZASLUGE: Prof. dr Radmilo Janković postao počasni član Evropskog udruženja anesteziologa i intenzivista

I. M.

03. 06. 2024. u 06:30

PROFESOR dr Radmilo Janković(50), rođeni Leskovčanin, dobio je doživotno zvanje počasnog člana Evropskog udruženja anesteziologa i intezivista.

ПРИЗНАЊЕ ЗА ИЗУЗЕТНЕ ЗАСЛУГЕ: Проф. др Радмило Јанковић постао почасни члан Европског удружења анестезиолога и интензивиста

foto: I.Mitić

Ovo značajno i visoko priznanje dodeljuje se zaslužnim pojedincima zbog njihovog izuzetnog doprinosa na polju nauke i brige o pacijentima. Do sada ga je ponelo 36 priznatih naučnika iz Evrope, a prof. dr Radmilo Janković je najmlađi dobitnik ove svojevrsne nagrade za životo delo, a tek je treći iz istočne Evrope i prvi koji ne dolazi iz zemalja koje su članica Evropske unije.

Dr Janković je redovni profesor Medicinskog fakulteta u Nišu i predsednik je Udruženja anesteziologa i intenzivista Srbije. Bio je sekretar evropskog udruženja u ovoj oblasti u tri uzastopna manadata, od 2018. do prošle godine.

Ponos grada

PRESTIŽNO priznanje dr Jankoviću čestitao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović uz poruku da je ovaj grad ponosan na njegov uspeh i podsećanje da je podrška ovog eminentnog stručnjaka u procesu formiranja i rada Kovid centra leskovačke Opšte bolnice bila od velikog značaja kako bi se pomoglo mnogim pacijentima u jeku epidemije korona virusa.

Jedan je od najcitiranijih i najviše rangiranih naučnika na polju medicinskih nauka u Srbiji, sa više od četiri hiljade citata. Gostujući je profesor i na Univerzitetima u Bukureštu, Skoplju i Podgorici. Svojim radom zaslužio je i orden Karađorđeve zvezde i brojna druga priznanja među kojima ističe i nagradu grada u kome je rođen, Oktobarsku nagradu – medalju.

Trenutno je na čelu Klinike za anesteziju, reanimatologiju i intenzivnu terapiju i zamenik generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu.

Njegovi naučni radovi publikovani su u najviše rangiranim časopisima u svetu, a autor je i više od 30 poglavlja u čak devet anestezioloških udžbenika. Prof. dr Janković je održao i više od 100 predavanja po pozivu na svim kontinentima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ JE TENISKI ZLIKOVAC: Iznenađujuće reči DŽona Mekinroa, ovo je rekao o Nadalu i Federeru