"NEĆU DA MI DETE UBIJU U ŠKOLI": Majka maltretiranog prvaka iz Sremskih Karlovaca očajna, nadležni tvrde da će dečak biti bezbedan

Lj.P.

30. 05. 2024. u 07:00

ĐAK prvak iz OŠ "23. oktobar" u Sremskim Karlovcima, koji je - po tvrdnjama njegove majke I. L. - danima bio žrtva maltretiranja dvostruko starijeg učenika koji pohađa sedmi razred, 27. maja vratio se na nastavu.

НЕЋУ ДА МИ ДЕТЕ УБИЈУ У ШКОЛИ: Мајка малтретираног првака из Сремских Карловаца очајна, надлежни тврде да ће дечак бити безбедан

FOTO: privatna arhiva

Nadležni u pomenutoj obrazovnoj ustanovi roditeljima su rekli da će dete ubuduće biti bezbedno, te da će dobiti psihološku podršku da prevaziđe traume...

- Obećali su i da će učiteljica reagovati po prijavi deteta i da ćemo odmah biti obavešteni ukoliko dođe do novog incidenta. Nadam da se ovakva trauma više neće dogoditi ni mom, niti bilo kojem detetu - kaže I. L., podsećajući da se kulminacija zlostavljanja u školi dogodila 20. maja, kada je njen sin gurnut u toaletu, pa je udario slepoočnicom u zid.

Hronologija

DIREKTORKA OŠ "23. oktobar" Vesna Čolić kaže da je o svemu obavestila Školsku upravu u Novom Sadu i Centar za socijalni rad, a uključena je i policija.

- Povodom prijave roditelja od 22. maja i informacija koje smo dobili iz ovdašnje Policijske stanice, postupajući po Protokolu o postupanju ustanove u odgovoru na diskriminaciju, nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, 24. maja Tim za zaštitu učenika je procenio stepen nasilja i izradio Operativni plan zaštite za učenike koji su pretrpeli zlostavljanje. Centar za socijalni rad i Dom zdravlja postaraće se da učenik koji je počinio nasilje promeni ponašanje i usvoji društveno prihvatljive obrasce - zaključuje Vesna Čolić.

Kada se požalio učiteljici, ona je rekla da će reagovati u slučaju da se to ponovi. Međutim, sutradan ga je isti stariji đak pri ulasku u zgradu šutnuo u genitalije, a učiteljica problem nije rešila ni na velikom odmoru, kako je najavila, a nikoga nije ni obevestila o incidentima. Roditelji su o svemu što se dešavalo saznali od svog deteta, dok su nadležni u školi - ćutali.

Kada je 22. maja njihovom sinu zaprećeno ubistvom, I. L. je slučaj prijavila policiji...

- Istovremeno, umesto podrške u rešavanju problema, od direktorke škole dobijam savet da čeličim dete i sebe, jer je nasilje svakodnevnica! Ja dete od sedam godina šaljem u školu da uči, a ne u rat... Štaviše, učiteljica u vajber-grupi piše da se slučaj budno prati od ponedeljka, od kad je moje dete u tri navrata doživelo vršnjačko nasilje trećeg stepena, ali se škola ne smatra odgovornom, iako priznaju da u školski toalet ni dežurni nastavnik ne sme da uđe - navodi očajna majka.

Protokol

IZ Ministarstva prosvete poručuju da prate postupanje škole iz Sremskih Karlovaca i pružaju joj podršku, a po potrebi će biti upućena i prosvetna inspekcija, i stručno-pedagoški nadzor. U međuvremenu, objašnjavaju da Protokol predviđa da se po incidentu najpre obaveštavaju roditelji učenika koji se uključuju u vaspitni rad, a po proceni se angažuju i stručnjaci iz socijalne i zdravstvene zaštite, odnosno policije i tužilaštva - sve u cilju pružanja podrške i rada sa učesnicima koji su bili učesnici nasilne situacije.

Kaže, ne želi da istražuje ko sve zataškava zbog "dobrog glasa" škole, niti ko je - posle odluke ostalih roditelja da ne šalju decu na nastavu dok se sve ne razjasni - uticao da deo njih promeni stav...

- Ja samo hoću da moje dete ide u školu, ali ne i da ga tamo ubiju. Zašto, onda, nama koji decu nismo pustili na časove iz straha za njihov život nadležni iz škole prete posledicama, čak i po decu. Pritom, izvesno je da zlostavljanje mog sina nije usamljen slučaj, jer mnoge majke ispred škole dežuraju po čitavu smenu - zaključuje I. L.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ENGLESKA OVO UOPŠTE NIJE OČEKIVALA! Evo šta je Novak Đoković rekao na Centralnom terenu posle podviga na Vimbldonu