"SINĐELIĆ" PREGAZIO VELIKU MORAVU: Izgrađen novi most posle sto godina u selu Vojska kod Svilajnca (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

30. 05. 2024. u 18:48

UMESTO dotrajalog visećeg mosta na Velikoj Moravi kod sela Vojska, postavljenog pre jednog veka, izgrađen je nov, funkcionalan i stabilan most čime je rešen dugogodišnji problem meštana okolnih sela.

СИНЂЕЛИЋ ПРЕГАЗИО ВЕЛИКУ МОРАВУ: Изграђен нови мост после сто година у селу Војска код Свилајнца (ФОТО)

Foto:SO Svilajnac

Most dužine 214 metara i širine 8,30 metara sa dve kolovozne trake, pešačkom i servisnom stazom, ima šest stubnih mesta od čega su dva obalna i vezuju se za pristupne saobraćajnice regionalnog puta koji povezuje Svilajnac i Jagodinu. Nosivost mosta je povećana na 45 tona i predviđen je i za teški teretni saobraćaj. Urađena je i elektrifikacija mosta u vidu osvetljenja led rasvetom.

Novi most, koji je izgrađen zahvaljujući namenskim sredstvima Vlade Republike Srbije u iznosu od 870 miliona dinara, otvorili su predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

Foto:SO Svilajnac

- Ovaj most je veliki građevinski poduhvat, pogotovu što od kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića nije urađen pravi most. Naša obaveza je da nikada više ne prođe vek da bismo sagradili novi most – ocenio je predsednik Vučević.

SREĆA

PREDSEDNIK opštine Svilajnac Predrag Milanović rekao je da je na čelu lokalne samouprave 16 godina i da mu je ovo najsrećniji dan. On smatra da ni u istoriji Svilajnca nije bio srećniji dan.

Ministar Vesić rekao je da osim što se  grade brze saobraćajnice, grade se i putevi i pruge, a jedna od brzih pruga Niš-Beograd, na kojoj radovi počinju do kraja godine, proći će u blizini Svilajnca. On je najavio i izgradnju obilaznice oko Svilajnca, pa se više neće ići preko dosadašnjeg mosta, preko koga je i pruga.

Foto:SO Svilajnac

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ENGLESKA ODLEPILA ZA SRBINOM: Milan Tarot raspametio Britaniju zbog EURO 2024! On je naslednik Nostradamusa!