DRONOM NADGLEDAJU NJIVE, A NAVODNJAVAJU DALJINSKI: U Poljoprivrednoj školi u Futogu učenici će od septembra imati modernizovan smer

Lj.P.

05. 06. 2024. u 07:30

DA bi uhvatili korak s vremenom i novim tehnologijama, sve prisutnijim i u poljoprivredi, i imali obrazovani kadar, Poljoprivredna škola sa domom učenika u Futogu, u narednoj školskoj godini imaće i novi smer - poljoprivredni tehničar digitalnih tehnologija.

ДРОНОМ НАДГЛЕДАЈУ ЊИВЕ, А НАВОДЊАВАЈУ ДАЉИНСКИ: У Пољопривредној школи у Футогу ученици ће од септембра имати модернизован смер

FOTO: FB stranica Poljoprivredne škole

 Odeljenje prve generacije koja će se četiri godine školovati za ovo zanimanje, brojaće 28 đaka. Mada upis tek predstoji, u školi, ako je suditi po interesovanju, očekuju da će sva mesta biti popunjena.

Objašnjavajući šta zapravo predstavlja novi smer, Goran Orelj, profesor poljoprivredne mehanizacije u ovoj školi, kaže da je reč o formalno novom, ali dorađenom, postojećem - poljoprivredni tehničar.

- Vreme je pokazalo da poljoprivredi trebaju stručnjaci koji će u proizvodnji pratiti i primenjivati nove tehnologije - kaže profesor Orelj, dodajući da novi smer pokriva najviše poljoprivrednu mehanizaciju. - Đaci koji se opredele za ovaj smer naučiće čemu služe i od čega se sastoje poljoprivredne mašine, kako se koristi oprema u zaštićenom prostoru, odnosno plastenicima, vinogradarstvu i voćarstvu.

Kada se, kako kaže profesor Orelj, nauči to, onda se savladava daljinsko upravljanje. Ljudi preko aplikacija, i kada su daleko od imanja, mogu da podese zagrevanje plastenika, kada je potrebno povećati temperaturu, da se uključi sistem zalivanja.

Da bi se mogla primeniti digitalna poljoprivreda, nužno je prikupiti određene podatke, obraditi ih na odgovarajući način i na kraju primeniti na parceli.

Prikupljanje podataka

DA bi se mogla primeniti digitalna poljoprivreda, nužno je prikupiti određene podatke, obraditi ih na odgovarajući način, te ih na kraju primeniti na parceli. Prikupljanje podataka može se definisati kao uzimanje uzoraka, obavljanja analiza zemljišta, analiza zdravstvenog stanja biljaka ili kartiranje prinosa. Navedeni podaci mogu se prikupljati i uz primenu satelitskih i avio-snimaka. Da bi se podaci prikupili koriste se različiti sistemi, odnosno uređaji koji koriste GPS tehnologiju kako bi odredili lokaciju mašine na parceli.

- Škola je u proceduri nabavke drona i novog traktora - otkriva nam profesor Orelj. - Dron će imati nosivost 50 kilograma nečega, recimo veštačkog đubriva i sa visine će moći da đubri tamo gde je to potrebno. Prethodno će, naravno, preleteti njivu i snimiti "fleke", odnosno mesta gde je to potrebno. Koristiće se i za korektivnu zaštitu biljaka. Naši budući đaci ovog smera učiće da rukuju dronom, navigacionim uređajima, koji će pomoći da se odredi gde je čija parcela i postavi međa.

Po završetku školovanja za poljoprivrednog tehničara digitalnih tehnologija, imaće kompetencije da sprovode mere kvaliteta i bezbednosti na radu, primenjuje informacione tehnologije i softverske alate u poljoprivrednoj proizvodnji, organizuje i kontroliše rad digitalne poljoprivredne tehnike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako se raj na zemlji PRETVORIO U PRAVI PAKAO