DAN KAD JE SMEDEREVO SRAVNJENO SA ZEMLJOM: Pre 83 godine u eksploziji nemačke municije u tvrđavi stradalo je najmanje 4.000 ljudi (FOTO)

J. I.

05. 06. 2024. u 15:49

SMEDEREVO je i ovog 5. juna obeležilo godišnjicu najveće tragedije u istoriji grada kada je, na ovaj dan 1941. godine, u Smederevskoj tvrđavi došlo je do eksplozije nemačke municije.

ДАН КАД ЈЕ СМЕДЕРЕВО СРАВЊЕНО СА ЗЕМЉОМ: Пре 83 године у експлозији немачке муниције у тврђави страдало је најмање 4.000 људи (ФОТО)

Foto: N. Živanović

U 14.14 časova pisak lokomotive na smederevskoj železničkoj stanici podsetio je građane Smedereva da je tog dana, pre 83 godine, grad praktično sravnjen sa zemljom.

Delegacije grada i potomci stradalih su doneli vence i cveće i odali počast žrtvama.

Prema podacima tadašnje komisije za obnovu, od 2.400 kuća samo je 25 ostalo neoštećeno. Na grad se sručilo najmanje 4.000 tona kamena iz zidina tvrđave, a broj žrtava nikada nije tačno utvrđen, mada je nemačka komanda u Beču procenila da je bilo 4.000 stradalih.

Pomen žrtvama služilo je sveštenstvo SPC kod Spomen-kosturnice na Starom groblju, na kojoj je 485 imena stradalih.

BONUS VIDEO - NOVAK JE PUCAO SEBI U USTA IZ MAMINOG PIŠTOLjA: Priče iz hronike - Zoran Stevanić o sinu koga je oteo "zemunski klan" i njegovom samoubistvu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NOVA SITUACIJA NA EURO 2024: Dušan Tadić nije bio na treningu Srbije dan posle meča sa Engleskom, evo i zašto