VLADA SRBIJE BRINE O VRBAŠKIM SELIMA I ZAŠTITI VELIKOG BAČKOG KANALA Posle zdrave vode i - kanalizacija

Zoran Rajić

07. 06. 2024. u 06:44

KUCURA i Savino Selo, na teritoriji Vrbasa - mesta koja su nedavno, posle 18 godina zabrane korišćenja "česmovače" zbog viška arsena, konačno dočekala zdravu vodu iz kućnih slavina - dobiće uskoro i kanalizaciju, čija se izgradnja takođe protegla na više od jedne decenije.

ВЛАДА СРБИЈЕ БРИНЕ О ВРБАШКИМ СЕЛИМА И ЗАШТИТИ ВЕЛИКОГ БАЧКОГ КАНАЛА   После здраве воде и - канализација

foto M. Nikolić

Prvi čovek lokalne samouprave, Predrag Rojević kaže da je Vlada Srbije usvojila zaključak o finansiranju pružanja kanalizacione mreže u ova dva naselja i najavio da bi taj posao - kao i eliminisanje arsena iz vodovoda - uskoro trebalo da bude realizovan i u ostala tri sela u opštini - Bačkom Dobrom Polju, Zmajevu i Ravnom Selu.

Rešenje

U NEDOSTATKU kanalizacije, otpadne vode iz septičkih jama rasipaju se po obodima naselja, zagađujući životnu sredinu. Zbog toga je predsednik Ekološkog pokreta Vrbasa Ratko Đurđevac predložio da se do izgradnje mreže po selima - što je period od oko dve godine - vlasnici privatnih cisterni uvedu u legalne tokove sklapanjem ugovora sa JKP "Komunalac", uz uslov da otpad iz septičkih jama istaču u pomenuto Centralno postrojenje.

- Javnu nabavku za izbor izvođača radova, čija je vrednost u Kucuri i Savinom Selu procenjena na 1,83 milijarde dinara, Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo je 13. maja, a najpovoljniji ponuđač biće izabran po isteku roka od 30 dana - objašnjava Rojević.

Osim što će kanalizacija unaprediti kvalitet života u ruralnim sredinama, prvi čovek Vrbasa veruje da će doprineti i da u punu funkciju bude stavljeno Centralno postrojenje za preradu otpadnih voda (CPPOV) u Vrbasu, u čiju je izgradnju EU uložila 23 miliona evra.

- Kad se, završetkom kanalizacije, seoska domaćinstva prikopčaju na ovaj sistem, stvoriće se uslovi za čišćenje Velikog bačkog kanala koji je na našoj teritoriji jedna od najcrnjih ekoloških tačaka u Srbiji - ističe Rojević.

A, pomenuto Centralno postrojenje - zajedničko za susedne opštine Vrbas i Kula - napravljeno je s ciljem da se prečišćavanjem sanitarnih i industrijskih voda, koje su ispuštane u Veliki Bački kanal, zaustavi trovanje ovog vodotoka. Potom je planirano i da se iz njega izvuče oko 400.000 kubika toksičnog mulja...

Postrojenje trenutno radi sa četvrtinom kapaciteta, dnevno prerađujući 7.500 kubika otpadnih voda iz kanalizacija u Vrbasu, Kuli i Crvenki, a da bi radilo u punom obimu potrebno je da se ka njemu uputi i sadržaj koji će u pomenutih pet sela, iz sadašnjih septičkih jama, biti preusmeren u kanalizaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPROBAJTE IKEA KREATIV: Uz pomoć veštačke inteligencije i 3D tehnologije kreirajte svoj idealni životni prostor