NA PETROVARADINSKOJ TVRĐAVI TAKMIČENJE VATROGASACA: Takmičari iz šest država različitim vežbama simuliraju realne situacije

Z. G.

08. 06. 2024. u 12:38

SVEČANOM otvaranju međunarodnog takmičenja vatrogasaca „Vatrogasni izazov Petrovaradina 2024“ priređenog danas na pet lokacija na Petrovaradinskoj tvrđavi, na kojem učestvuje 30 vatrogasnih ekipa iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, BiH, Severne Makedonije i Crne Gore, prisustvovao je i zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac.

НА ПЕТРОВАРАДИНСКОЈ ТВРЂАВИ ТАКМИЧЕЊЕ ВАТРОГАСАЦА: Такмичари из шест држава различитим вежбама симулирају реалне ситуације

Pres služba Grada Novog sada

Pozdravljajući takmičare, organizatore i goste on je istakao da takmičenje doprinosi podizanju nivoa spremnosti vatrogasaca i oživljava svest kod građana o značaju tog važnog poziva.

- To je plemeniti poziv i način života koji ste odabrali, svesni rizika kojima se izlažete gotovo svakodnevno, nesebično pomažući drugima – rekao je Crnobarac.

Svake godine, dodao je on, Novi Sad odvaja značajna sredstva za kupovinu novih vozila, podržava dobrovoljno vatrogastvo i sarađuje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Upravom za vanredne situacije.

Grad Novi Sad je u ovoj godini za programe dobrovoljnog vatrogastva obezbedio u budžetu 15 miliona dinara a za potrebe Vatrogasne brigade Uprave za vanredne situacije planirana je nabavka opreme i vatrogasnog vozila, u vrednosti 28 miliona dinara.

- U toku su završni radovi na izgradnji nove vatrogasne stanice u Futogu, površine od oko 370 kvadratnih metara, za šta je Grad izdvojio 60 miliona dinara – naveo je zamenik gradonačelnika i dodao da je Grad u poslednjih deset godina nabavio i predao na korišćenje MUP-u, Upravi za vanredne situacije u Novom Sadu vatrogasnu opremu i vozila u ukupnom iznosu od gotovo 142 miliona dinara.

Prema rečima organizatora takmičenja vatrogasaca Igora Sića, predsednika Dobrovoljnog vatrogasnog društva, jednodnevno nadmetanje se sastoji iz pet različitih vatrogasnih vežbi koje simuliraju realnu situaciju sa kojom se vatrogasci susreću na terenu i gde treba da praktično primene znanje iz oblasti zaštite od požara i civilne zaštite stečeno u radu u jedinici i na edukacijama koje pohađaju.

Sić je naglasio da su ovi susreti od velikog značaja za promovisanje saradnje, razmenu ideja i zajedništvo na važnim pitanjima bezbednosti svih zemalja nekadašnje zajedničke države.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Petrovaradin je osnovano 1875. godine i za skoro 150 godina postojanja imalo je više od 10.000 članova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD U NEVERICI, RUSIJA ODUŠEVLJENA! Srpski navijači su uzeli bubanj, a onda... (VIDEO)