KALDRMA IZ 19. VEKA? Otkriće privuklo pažnju mnogih Paraćinaca, a evo šta o tome kaže - arheolog

Зорана Рашић
Zorana Rašić

09. 06. 2024. u 16:56

NAKON što je oživela prošlost Paraćina u vidu kaldrme koja je otkrivena po skidanju asfaltnog sloja na gradilištu mosta, mnogi znatiželjni stanovnici grada pitaju se iz kog perioda je ona.

КАЛДРМА ИЗ 19. ВЕКА? Откриће привукло пажњу многих Параћинаца, а ево шта о томе каже - археолог

Foto: Z. Rašić

Odgovarajući na te dileme, usmene i na društvenim mrežama, arheolog paraćinskog Zavičajnog muzeja Filip Stefanović kaže da neki delovi te kaldrme sigurno potiču iz 19. veka.

- Put je logično trpeo razne popravke i prepravke od tad do sedamdesetih godina 20. veka, kada je glavna ulica asfaltirana. Asfalt je postavljen oko 1975. godine, a na fotografijama iz 1973. se vidi da je u glavnoj ulici i dalje kaldrma – napisao je Filip, objašnjavajući da je paraćinska čaršija nastala 1834/1835. godine kada posle pridruživanja Paraćina oslobođenoj Srbiji i konačnog odlaska Turaka, u grad počinju da se naseljavaju Srbi iz okolnih sela, ali i gradova na jugu zemlje koji još uvek nisu bili oslobođeni.

- Za razliku od turske palanke koja se nalazila na desnoj obali Crnice, na prostoru EPS-a pa prema srednjoj školi, "nova" čaršija se gradi na levoj obali Crnice, što je centar Paraćina i danas. Na prostoru današnjeg spomenika iz Prvog svetskog rata nalazila se pijaca, a između pijace i mosta formirana je čaršija sa radnjicama sa strane.

Ne mogu da tvrdim da je pronađena kaldrma baš iz četvrte decenije, ali neki njeni delovi sigurno potiču iz druge polovine 19. veka – objavio je Stefanović, rešivši tako dileme Paraćinaca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

O OVOME SE NE PRIČA: Rođak Luke Modrića bio major u Krajini - Jovo svedočio u Hagu protiv Gotovine (FOTO)