RASPRAVA I O - DISANJU: Paraćinci donose akt posvećen kvalitetu vazduha do 2029.

Зорана Рашић
Zorana Rašić

12. 06. 2024. u 06:30

LOKALNA samouprava u gradu na Crnici priprema donošenje Plana kvaliteta vazduha za period od 2024. do 2029. godine.

РАСПРАВА И О - ДИСАЊУ: Параћинци доносе акт посвећен квалитету ваздуха до 2029.

Foto: Z.Rašić

Zato je Opštinsko veće radni tekst nacrta uputilo na javnu raspravu i pozvalo građane, javne službe, udruženja, stručnu javnost i sve zainteresovane da predloge, sugestije, inicijative i komentare - do 5. jula - dostave Upravi za investicije i održivi razvoj.

U međuvremenu, za 27. jun zakazan je okrugli sto...

Između ostalog, Plan koji je izrađen u okviru projekta "EU za Zelenu agendu u Srbiji" - uz tehničku i finansijsku podršku EU, a u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine realizuju ga UNDP, Ambasada Švedske i Evropska investiciona banka - trebalo bi da sadrži rešenja ne samo za Paraćince, već i za obližnje selo Popovac u kojem državna merna stanica sve češće registruje dnevna prekoračenja koncentracije suspendovanih čestica PM10.

Foto: Z. Rašić

Stanica koja meri kvalitet vazduha u Popovcu

- Na osnovu godišnjih izveštaja o stanju kvaliteta vazduha u Srbiji i podataka Agencije za zaštitu životne sredine, od 2020, do lane, vazduh u Popovcu bio je prekomerno zagađen i svrstan u treću kategoriju kvaliteta. Ali, podaci pomenute agencije pokazuju da je i od početka ove godine bilo 88 prekoračenja dnevne granične vrednosti, a na godišnjem nivou toleriše samo 35 takvih slučajeva. Jasno je, dakle, da ovdašnji ljudi već pet godina žive u nezdravoj okolini - objašnjava ekološki aktivista Vladan Vugdelija, podsećajući da Zakon o zaštiti vazduha obavezuje jedinicu lokalne samouprave da donese plan koji je na teritoriji Paraćina već ušao u proceduru.

Smatra da će javna rasprava, između ostalog, podstaći transparentnost rada i odgovornost institucija, uz jačanje svesti o ovom problemu zagađenja vazduha i motivaciju sugrađana da se i lično posvete smanjivanju zagađenosti vazduha iz toplotnih postrojenja, individualnih ložišta i kotlarnica, ali i industrijskih objekata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ JE TENISKI ZLIKOVAC: Iznenađujuće reči DŽona Mekinroa, ovo je rekao o Nadalu i Federeru