BERAČIMA POLA CENE: Berba maline u Jadru, Mačvi i Rađevini u punom zamahu

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

14. 06. 2024. u 06:00

DOK u drugim delovima berba maline tek treba da počne, u Mačvanskom okrugu je u punom zamahu.

БЕРАЧИМА ПОЛА ЦЕНЕ: Берба малине у Јадру, Мачви и Рађевини у пуном замаху

foto v mitrić

U Rađevini i Jadru već je obrana trećina roda, a u Mačvi polovina. Za kilogram tog jagodičastog voća otkupljivači daju oko 250 dinara, a za organsku 20 do 30 dinara više. Početna cena je bila 190 dinara, a malinari računaju da će im ranije predate količine, ipak, biti računate po novoj ceni, koja je nedavno usaglašena.

- U Rađevini je rod maline kvalitetan, ali će prinosi biti skoro za polovinu manji zbog suše u periodu kada je najštetnija po ovo voće - priča diplomirani inženjer Saša Nešić. - Cena od 250 dinara po kilogramu će, dugoročno, uticati na značajno smanjivanje gajenja maline.

Cena berača, po rečima Snežane Milicojević iz Korenite je od 100 do 130 dinara, najmanje. One koji hoće da udovolje više radnicima u malinjaku, košta i više od polovine cene.

- U pitanju su veliki rad, velika ulaganja i angažovanje poljoprivredne službe, pa skoro ispada, po onoj narodnoj, da je ćar odneo vajdu - kaže Milicojevićeva.

Dnevnice berača idu od 4.000 do 5.000 i više, uz obezbeđen prevoz i bar jedan obrok.

- Bavimo se porodično ovim poslom nekoliko decenija, ali ću sigurno da uklonim zasade, jer nema više računice - kaže Žarko Maksić, zemljoradnik iz Donje Borine. - Rod je dobar, malina je lepa, ali je cena ispod svakog nivoa. Duša me boli što ću morati da uklonim zasade, ali druge nema. Nema zarade na ovolikom trošku, a sve poskupljuje.

Kako saznajemo, neki otkupljivači, zasad, neće da plate ni cenu od 250 dinara, ako su u prilici jer su prozvođači, iz nekog razloga, baš za njih vezani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako se raj na zemlji PRETVORIO U PRAVI PAKAO