DUNAV IZ EVROPE DONEO - POPLAVU: U Novom Sadu pod vodom delovi vikend-naselja i gradsko kupalište

Z. GRUMIĆ

12. 06. 2024. u 18:34

POPLAVNI talas na Dunavu, koji je harao dobrim delom Evrope, a u Srbiju je ušao krajem minule sedmice, kod Novog Sad je podigao nivo reke iznad granice redovne odbrane.

ДУНАВ ИЗ ЕВРОПЕ ДОНЕО - ПОПЛАВУ: У Новом Саду под водом делови викенд-насеља и градско купалиште

D. Ljubojević Privatna arhiva

Voda je ugrozila najniže delove pojedinih vikend-naselja u nebranjenom prostoru, poput Kamenjara 1, čiji stanovnici preduzimaju neophodne mere radi zaštite imovine.

Srećom, talas nastao usled obilnih padavina u gornjem toku Dunava, u Nemačkoj i Austriji, nije jak kao onaj koji nam je došao na samom početku godine pa, ukoliko se obistine prognoze nadležnih službi, vikendaši neće imati toliko posla kao u januaru.

- Moguće je da najniže kuće u naselju pudu poplavljene, ako Dunav naraste još oko 30 do 40 centimetara. Sad samo čekamo da vidimo šta će da bude. Možda će biti potrebno da negde postavimo i džakove s peskom - kaže za Dušanka Ljubojević iz udruženja sportskih ribolovaca iz naselja Kamenjar, napominjući da su zasad pod vodom betonske terase koje se nalaze uz samo rečno korito.

Poučeni iskustvom, stanovnici Kamenjara 1 počeli su da podižu električne aparate i druge stvari na spratove kuća i vikendica, a u prizemlju ostaje samo ono što im je najnužnije u odbrani objekata... Kažu, prognozira se da će već krajem sedmice Dunav ovde početi da opada, pa veruju da, ipak, neće biti većih problema...

Na oprezu su, ovih dana, i meštani, odnosno vlasnici objekata na Ribarskom ostrvu, u Kamenjaru 2 i u Kamenjaru 3 - najnižim potesima sremske strane grada. Istovremeno, visok nivo Dunava praktično je prepolovio širinu plaže Štrand, pa su se brojni fiksirani suncobrani našli pod vodom.

Nadležni u javnom vodoprivrednom preduzeću "Vode Vojvodine" saopštili su da se vrh poplavnog talasa kod Novog Sada - na nivou od 550 centimetara - očekuje 14. juna.

- Taj nivo vode Dunava neće ugroziti nasipe i branjena područja - poručuju iz JVP "Vode Vojvodine".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Ovo što je Novak Đoković uradio na Vimbldonu je ravno - čudu!