OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA: ,,Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski“

J. S.

12. 06. 2024. u 16:12

U Svepravoslavnom centru danas je otvorena izložba fotografija ,,Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski“, povodom obeležavanja 130 godina od rođenja i 45 godina od upokojenja ovog duhovnika.

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ФОТОГРАФИЈА:  ,,Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски“

Foto: J.S.

Autori izložbe su mr Nenad Bojkov i protođakon Micko Micković. O izložbi je govorio mr Nenad Bojkov.

- Izložba je organizovana u nekoliko tematskih celina, koje hronološki prate život i delanje Prepodobnog Justina Ćelijskog i Vranjskog. Fotografije koje su ovde izložene pokazuju sve važne trenutke iz njegovog života, detinjstva, školovanja, vojničkih dana, monaški i duhovnički podvig. Osim toga predstavljene su i fotografije rodne kuće oca Justina, one koju su komunisti srušili do temelja, kao i fotografije kuće koja je  ponovo sagrađena uz podršku Grada i uz zalaganje i blagoslov episkopa vranjskog gospodina Pahomija. Otac Justin veliki svetitelj, teolog, filozof i hrišćanin rođen je u Vranju i ta činjenica jeste velika čast za sve koji u njemu živimo. Ali ova velika čast sa sobom nosi i veliku odgovornost da mi njegovi Vranjanci i njegovi naslednici ne dozvolimo da vreme  izbriše iz naših srca i uma neprekidno sećanje na oca Justina – rekao je koautor izložbe  Bojkov.

Na skupu  su dodeljne nagrade učenicima osnovnih i srednjih škola koji su učestvovali na eparhijskom takmičenju iz verske nastave, kao i najboljima na likovnom i literarnom konkursu ,,Srna u izgubljenom raju“. Njegovo Preosveštenstvo episkop vranjski gospodin Pahomije čestitao je svim dobitnicima nagrada i otvorio  izložbu.

Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve doneo je odluku da se ovaj jubilej proslavi na nivou Srpske pravoslavne crkve 14. juna u Vranju, jer  je ovaj dan posvećen Svetom Justinu Ćelijskom i Vranjskom. Upravo zbog toga Eparhija vranjska ovaj datum obeležava i kao svoju slavu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD U NEVERICI, RUSIJA ODUŠEVLJENA! Srpski navijači su uzeli bubanj, a onda... (VIDEO)