BEZBEDNA ŽENA, JAKA ZAJEDNICA: Institucije u Vršcu pružaju podršku žrtvama nasilja

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

12. 06. 2024. u 19:48

U TOKU 2023. godine Centar za socijalni rad u Vršcu dobio je više od 300 prijava nasilja u porodici – gotovo svakog dana po jednu – a u više od 200 tih slučajeva žrtve su bile žene. Taj broj je u praksi, nažalost, značajno veći, jer nisu sve žene dovoljno smele da prijave nasilnika.

БЕЗБЕДНА ЖЕНА, ЈАКА ЗАЈЕДНИЦА: Институције у Вршцу пружају подршку жртвама насиља

Foto: J.J.Baljak

Da bi tom negativnom društvenom fenomenu stali na put, a ženama koje su pretrpele nasilje pružili ekonomsku i socijalno-zdravstvenu podršku, Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti „Dr Slavoljub Bakalović“ iz Vršca i lokalna samouprava pokrenuli su projekat „Bezbedna žena, jaka zajednica“, u okviru kog će žrtve, između ostalog, moći da razgovaraju sa iskusnim psihoterapeutima i psiholozima.

-Nasilje nad ženama je fenomen, koji zahteva sistemski angažman celog društva. Zato su važni kontinuirani zajednički programi, koji se bave tim problemom, jer nasilje u porodici nije lična stvar, nego društveno i državno pitanje – kaže dr Jelena Đokić, direktorka vršačke specijalne bolnice, ističući da je put izlaska iz kruga nasilja veoma dug i da se iz njega teško izlazi.

Na tom putu žene prolaze kroz psihološke terapije, gde dobijaju psihološku i emotivnu podršku za prevazilaženje trauma i strahova od svega što su preživele.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Kako se raj na zemlji PRETVORIO U PRAVI PAKAO