MOST „OKREĆE“ BAČKU KA SRPSKOJ: Bačka Palanka će se, preko Dunava, konačno povezati sa svojim selima na sremskoj strani

Zoran Rajić

18. 06. 2024. u 06:45

UVELIKO su u toku pripreme za izgradnju mosta koji će preko Dunava spojiti Bačku Palanku sa njena dva sela na sremskoj strani - Neštinom i Vizićem, a ujedno će je povezati i sa Republikom Srpskom i Mačvom.

МОСТ „ОКРЕЋЕ“ БАЧКУ КА СРПСКОЈ: Бачка Паланка ће се, преко Дунава, коначно повезати са својим селима на сремској страни

foto OU u Bačkoj Palanci

Predsednik SO Bačka Palanka Milan Čavić rekao je, za "Novosti", da bi građevinska dozvola za izgradnju tog mosta trebalo da bude obezbeđena u septembru, a ubrzo potom i da počnu radovi, koji su, Memorandumom o razumevanju, u decembru prošle godine ugovoreni sa jednom španskom kompanijom.

Decenijama već žitelji fruškogorskih sela Neštin i Vizić čekaju da se prevaziđe apsurdna situacija u kojoj do Bačke Palanke, centra svoje opštine, gde se školuju, rade i leče, odlaze - preko Hrvatske! Spona im je Ilok u Vukovarsko-sremskoj županiji u Hrvatskoj, preko kojeg u Bačku Palanku stižu mostom "Bratstvo-jedinstvo".

- Deca u Neštinu i Viziću pohađaju samo četiri razreda osnovne, a posle nastavljaju da se školuju u Bačkoj Palanci, prelazeći preko Iloka 70 kilometara. Ljudi iz ovih sela, na četiri granična prelaza, u odlasku i povratku, dobijaju svakog dana po osam pečata u svojim pasošima. Posebno je teško poljoprivrednicima, koji, otkako je Hrvatska ušla u EU, imaju razna ograničenja u količini prevezene robe, a posle 90 dana dobijaju, na isti toliki rok, zabranu prelaska granice - navodi Čavić.

On ističe kako će most imati i znatno širi značaj, jer će, izgradnjom puta Vizić-Erdevik, spojiti Bačku Palanku, preko petlje Kuzmin, sa auto-putem Beograd-Zagreb i graničnim prelazom kod Sremske Rače.

"Preko" za deset minuta

NOVI most kod Bačke Palanke biće sličan onom kod Beške, zbog skoro iste visinske razlike leve i desne obale Dunava na obe te lokacije. Iz JP "Putevi Srbije" predočili su da će dužina samog mosta biti 1.915 metara, a sa pristupnim saobraćajnicama sa obe strane - ukupno oko 3,5 kilometara.

- Kad most bude gotov, meštani Vizića i Neština će u Bačku Palanku, stizati za 10 minuta, a ne, kao sada, za više od jednog sata zaobilaznim putem i čekanjem zbog gužvi na graničnim prelazima - rekao je Čavić.

- Tako će Bačka Palanka, koja je sada saobraćajno "slepo crevo", biti povezana sa Republikom Srpskom i panevropskim koridorima. Iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture najavljena je i izgradnja brze saobraćajnice od Novog Sada do Bačke Palanke, tačno do novog mosta, što bi i najvećem vojvođanskom gradu, kao i njemu bliskim opštinama Temerin i Žabalj, omogućilo prečicu ka Republici Srpskoj - naglasio je Milan Čavić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

15 GODINA OD SMRTI MAJKLA DŽEKSONA: NJegov sin objavio fotografiju uz teške reči