PLANINSKI PUT ZA BUDUĆNOST: Završeno asfaltiranje sedam kilometara puta do vlasotinačke Crne Bare

I. M.

26. 06. 2024. u 07:45

ZAVRŠENO je asfaltiranje sedam kilometara saobraćajnice iz pravca Donje i Gornje Lomnice do vlasotinačkog planinskog sela Crna Bara.

ПЛАНИНСКИ ПУТ ЗА БУДУЋНОСТ: Завршено асфалтирање седам километара пута до власотиначке Црне Баре

foto: OU Vlasotince

Meštani se nadaju da će ova investicija uticati na to da se mladi ljudi vrate životu u njemu, a da će obnovljenu seosku školu ponovo ispuniti žagor dece, baš kao što je to bilo u ne tako davnoj prošlosti.

Priču o tome kakva je Crna Bara bila nekada i kako se u davna vremena živelo u njoj ispričao je Novica Tričković, kustos vlasotinačkog Zavičajnog muzeja u penziji. On je to učinio u monografiji, tek izašloj iz štampe, pa je ovo selo imalo dvostruki razlog za slavlje.

Novim putem, kojim se crni tek ugrađeni asfalt, u Crnu Baru stigli su potomci nekadašnjih žitelja i brojni gosti, a prigodnim programom, uz pesmu i igru, obeležena je i slava sela. Predsednik opštine Vlasotince Bratislav Petrović, koji je rodom iz Crne Bare, u druženju sa meštanima naglasio je da je obnova puta veliki i skup posao, ali da je završena zahvaljujući podršci Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

- Obnovili smo i seosku školu. Činjenica je da u njoj sada nema đaka, ali mislim da nije trebalo da je ostavimo da propada i da će nam potomci jednom biti zahvalni - istakao je Petrović i dodao da se nada da će se u Crnoj Bari tek ispisivati nove stranice monografije koja beleži važne ljude i događaje ovog kraja od prvog pominjanja do današnjih dana.

Ulaganje 46 miliona dinara

OBNOVA puta od Donje Lomnice do Crne Bare i još dva putna pravca vredna je 46 miliona dinara. Ranije su završeni radovi ka naseljima Velika Kruševica, Boljare i Crnatovo. Oni su deo rehabilitacije opštinskih putnih pravaca koji se rade po nalogu nadležnog ministarstva, a izvode ih "Putevi Srbije".

Urednik izdanja Srba Takić je kazao da Crna Bara treba da bude srećna što ima čoveka kakav je Novica Tričković koji je sakupljao građu za ovu knjigu punih 10 godina. Ona je zalog pokolenjima da ne zaborave svoje poreklo, a njen autor ukazuje i na to da se tako čuva istorija brojnih porodica, ali i običaja koji ne bi smeli da se zaborave.

Vlasotinačka Crna Bara je veoma staro naselje. Sagradili su ga stočari koji su pre toga živeli i improvizovanim domovima. Na planinskim obroncima u okolini sela, na 700 do 900 metara nadmorske visine, i danas postoje čobanske kolibe koje svedoče o nekadašnjem načinu životu u ovom kraju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ JE TENISKI ZLIKOVAC: Iznenađujuće reči DŽona Mekinroa, ovo je rekao o Nadalu i Federeru