KOMPLETNA PRAKSA U ŠKOLSKOJ RADIONICI: Tehnička škola u Kikindi ima aparat značajan za obuku učenika

Рада Шегрт
Rada Šegrt

26. 06. 2024. u 17:26

TEHNIČKA škola u Kikindi jedina u Vojvodini u svojoj školskoj radionici ima savremeni simulator za zavarivanje, za praktičnu nastavu.

КОМПЛЕТНА ПРАКСА У ШКОЛСКОЈ РАДИОНИЦИ: Техничка школа у Кикинди има апарат значајан за обуку ученика

Foto: R. Šegrt

Najviše će ga koristiti učenici sa smera bravar-zavarivač, ali će obuku na njemu imati i đaci sa drugih smerova mašinske struke.

Ovaj uređaj značajno unapređuje nastavni proces, skraćuje vreme obuke učenika, podiže nivo bezbednosti tokom procesa obučavanja i smanjuje emisija štetnih materija koje nastaju prilikom tradicionalnog načina rada, objasnili su direktorka Milanka Halilović i profesor Dragan Odžić.

- Plan škole još pre pet godina bio je nabavka upravo ovakvog uređaj, jer se na Zapadu prva praktična obuka učenika obavlja upravo na simulatoru. Već tada se pravi osnovna selekcija đaka, da li je neko za taj posao ili nije. Prednost uređaja je u tome što je bezbednost učenika mnogo veća, a na njemu postoje mogućnosti za različite vrste zavarivanja, zatim analiza vara, tako da i profesor može da vidi kvalitet vara i greške učenika - objasnio je Odžić.

- Aparat je uvezen iz Španije i ima doživotnu licencu i obuke koje ga prate - kaže direktorka Halilović.

U školskoj radionici održana je i prezentacija rada simulatora, kojoj su prisustvovali i čelnici grada.

Pet projekata

U OKVIRU projekta "Zajednici zajedno" Kikinda je prošle godine dobila 19 miliona dinara, za pet projekata. Muzička škola je dobila novac za novu harmoniku, škola u Novim Kozarcima za stolariju i energetsku efikasnost, škola "Jovan Popović" za uređenje toaleta u fiskulturnoj sali, a škola "Vuk Karadžić" za zamenu dela krovne konstrucije, Tehnička škola za simulator - navodi Saša Tanackov, član Gradskog veća za privredu i investicije.

- Ovaj vredan aparat, po ceni od 3,6 miliona dinara, nabavljen je zahvaljujući projektu "Zajednici zajedno 2023" i uz veliku podršku Gradske uprave. Druge škole, uglavnom, su se opredile za adaptaciju prostorija, a mi smo odlučili da unapredimo nastavni proces - rekla je Halilovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Ovo što je Novak Đoković uradio na Vimbldonu je ravno - čudu!