PODRŠKA BUDUĆIM PRIVREDNICIMA: U Kraljevu uručene odluke o dodeli subvencija za samozapošljavanje

G. ĆIROVIĆ

20. 06. 2024. u 13:06

U prisustvu čelnika lokalne samouprave, Regionale privredne komore, Udruženja poslovnih žena i Regionalne razvojne agencije Raškog i Moravičkog okruga, u Kraljevu je uručeno 60 odluka o dodeli subvencija za samozapošljavanje pokretanjem sopstvenog biznisa.

ПОДРШКА БУДУЋИМ ПРИВРЕДНИЦИМА: У Краљеву уручене одлуке о додели субвенција за самозапошљавање

G.Šljivić

Ove subvencije, u ukupnom iznosu od oko 18 milion dinara, namenjene su nezaposlenim građanima sa evidencije kraljevačke filijale Nacionlne službe za zapošljavanje (NSZ), meću kojima su i osobe sa invaliditetom, kao i pripadnici romske nacionalnosti.

- Po zanimanju sam etnomuzikolog i na Jvnom konkursu NSZ dobila sam subvenciju za delatnost umetničkog obrazovanja. Planiram da u Kraljevu otvorim Muzičko-edukativni centar. Svaka podrška, i stručna i finansijska, na početku je više nego dobrošla i iskreno se nadam da ova moja poslovna ideja ima lepu perspektivu – kaže Kraljevčanka Olga Lazović, korisnik subvencije.

G.Šljivić

Olga Lazović

Prema rečima Snežane Prelić, direktorke ovdašnje filijale NSZ, Javnim konkursom obuhvaćeno je i pozitivno ocenjeno ukupno 208 zahteva sa biznis planom sa teritorije opština koju pokriva ova filijala, od kojih je, uzimajući u obzir raspoložive kvote opredeljene za ovu vrstu programa, odobreno 76, i to pomenutih 60 u Kraljevu, kao i po osam u Vrnjačkoj Banji i Raški.

G.Šljivić

 

- Delatnosti obuhvaćene odlukama za dodelu subvencija su uglavnom iz oblasti proizvodnje, proizvodnog zanatstva, intelektualnih, zdravstvenih kao i delatnosti ličnih usluga, a 57 odsto od ukupnog broja opredeljene kvote se odnosi na žensko preduzetništvo što je, takođe, veoma značajno – naglasila je direktorka Prelić.

G.Šljivić

Snežana Prelić, direktorka NSZ, filijala Kraljevo

Ovom prilikom, nakon uručenja odluka o subvencijama, u sklopu projekta „Osnažene i odvažne u sopstvenom biznisu“ poslovni konsultant i mentor Indira Popadić održala je i edukativnu radionicu „Faktori uspeha u Preduzetništvu“.

G.Šljivić

 

(NE)ZAPOSLENOST

NA evidenciji NSZ trenutno se nalazi 5.600 Kraljevčana, što je za oko 7.000 manje u odnosu na 2013. godinu.

- Uz nove fabrike svetskih poslodavaca i širenje domaće privrede, lokalna samuprava minulih godina izdvaja značajna sredstva kako bi u saradnji sa NSZ kroz stručnu praksu, javne radove i samozapošnjavanje, uticala na smanjenje nezaposlenosti. Sve to daje dobre rezultate, a ovih 60 novih privrednika su najbolji primer za to - rekao je dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SUTRA JE VIDOVDAN: Ima brojne običaje, a evo šta bi devojke trebalo da urade veče uoči praznika