ŽETVA U PUNOM JEKU: Posle ječma, na severu Bačke, na redu polja pod pšenicom i uljanom repicom

J. L.

22. 06. 2024. u 07:39

NA severu Bačke žetva je u punom jeku. Posle polja pod ječmom, kombajni su se preselili na njive pod pšenicom i uljanom repicom. Dok se očekuje da prinosi ječma i žita budu nešto viši od proseka, rod uljane repice je podbacio.

ЖЕТВА У ПУНОМ ЈЕКУ: После јечма, на северу Бачке, на реду поља под пшеницом и уљаном репицом

foto: J.L.

Žetva ječma koja je u subotičkom ataru počela u prvim danima juna je završena i ostvaren je prosečni prinos od oko 6,5 tona po hektaru.

- Prinosi uljane repice se kreću od 1.500 do 3.500 kilograma po hektaru, a prosek će verovatno biti nešto ispod 2,5 tone, što je možda najniži prinos u poslednjih nekoliko godina. Vremenske prilike su se i te kako odrazile na uljanu repicu, jer smo najpre imali rano cvetanje, potom jedan period hladnog vremena, čak i mraz, i kasnije kada je repica intenzivno nalivala ljuske bio je sušni period, a kiše kojih je posle bilo su zakasnile - pojašnjava Damir Varga, direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Subotici.

U jeku je i žetva pšenice, koje je najviše i trebalo bi da se završi do kraja naredne nedelje. Procene su da će se prinos kretati od 5,2 do 7,6 tona po hektaru, pa će prosek pšenice biti nešto slabiji nego kod ječma i iznosiće oko 6,2 tone, ali se očekuje kvalitetan rod.

- Zasada vidimo da je ranostasna pšenica malo više podbacila ove godine sa prinosom, jer je već ušla u fazu zrenja kad su došle padavine, ali verujem da će prinos biti veći kod kasnostasnijih pšenica - dodaje Varga. - Zasada hektolitarska masa, vlaga i primesa pokazuju da je rod dobar. Hektolitar je uglavnom između 76 i 82, prosečni oko 79. Domaće sorte imaju nešto veću hektolitarsku masu, a uvozne manju, jer su ipak to više hlebne sorte. Generalno možemo biti zadovoljni kvalitetom roda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SUTRA JE VIDOVDAN: Ima brojne običaje, a evo šta bi devojke trebalo da urade veče uoči praznika