KUPANJE POSLE RENOVIRANJA: Rekonstrukcija Gradskog jezera u Vršcu odlaže početak kupališne sezone

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

22. 06. 2024. u 07:39

NA Gradskom jezeru u Vršcu - jedinom javnom kupalištu u gradu na kom se meštani i turisti mogu besplatno osvežiti tokom leta - u toku su ozbiljniji rekonstruktivni radovi, koji će odložiti početak nove kupališne sezone. Projektom je predviđeno da se za 45 dana oko celog jezera postavi nova ograda, da dečja plaža dobije novi sadržaj i da kompletna betonska obaloutvrda bude sanirana.

КУПАЊЕ ПОСЛЕ РЕНОВИРАЊА: Реконструкција Градског језера у Вршцу одлаже почетак купалишне сезоне

Foto: J.J.Baljak

Trenutno je nivo vode u jezeru, koje je sagrađeno pre tačno sedam decenija, smanjen za oko dva metra, kako bi dno u priobalnim delovima moglo da bude očišćeno i dezinfikovano. Majstori pančevačke firme kojoj je poverena realizacija ovog projekta, to koriste da saniraju betonske stepenike, koji se, kada je jezero puno, nalaze pod vodom.

Betonira se i bazen oko jednog od dva izvorišta, sagrađene su nove stepenice koje vode do dečje plaže, popravljen je bedem iznad prskalica sa lekovitom vodom".

- Po završetku sanacije obaloutvrde i nakon dezinfekcije dna, jezero će biti dopunjeno vodom i sezona kupanja će moći da počne. Demontaža stare i postavljanje nove ograde će se raditi nakon toga i neće remetiti rad kupališta - kaže Dejan Čebzan, član Gradskog veća za infrastrukturu.

Nova ograda će, prema najavama, u delu do asfaltnog puta biti vidno i zvučno nepropusna, dok će dečja plaža, koja jedina ima klasičnu obalu sa plićakom, biti posuta sitnim belim peskom. Tu će biti postavljeni i suncobrani i ležaljke, kao i mini-bar, u kom će roditelji sa decom moći da kupe osveženje.

Voda braonkasta, ali morska

STRUČNjACI Instituta za hidrologiju su ranijih godina utvrdili da je voda Gradskog jezera morskog porekla i da ima visok sadržaj joda, sulfata, magnezijuma i kalcijuma. Ima banjski potencijal, jer je slična vodi iz banje Slankamen. Zbog svog hemijskog sastava, braonkaste je boje, ali je odličnog kvaliteta. Tokom sezone, Zavod za javno zdravlje Pančevo kontroliše njenu ispravnost na svakih 15 dana.

O bezbednosti kupača će, kao i prethodnih godina, brinuti licencirani spasioci, koji imaju punktove iznad dečje plaže i duž desne obale. Kupanje se zasada ne preporučuje, mada su mnogi Vrščani, na svoju ruku, tu već pronašli spas od aktuelnih vrućina.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

STARO FENG ŠUI PRAVILO: Dve stvari koje nikome ne treba da pozajmljujete - veruje se da ćete privući bedu