DAN SVETOG VIDA ISPISAO KOSOVSKI ZAVET: Manifestacija Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika u Sokobanji

Владимир Митрић
Vladimir Mitrić

23. 06. 2024. u 18:49

VIDOVDAN je most preko kog, evo skoro će deseti vek, opstaje naše državno, nacionalno, pravoslavno trajanje, rekao je akademik dr Dragan Damjanović, predsedavajući Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika (SKANU), koja je tradicionalnu kulturnu, duhovnu i obrazovnu manifestaciju održala u Sokobanji.

ДАН СВЕТОГ ВИДА ИСПИСАО КОСОВСКИ ЗАВЕТ: Манифестација Српске краљевске академије научника и уметника у Сокобањи

Foto v mitrić

"Mi", istakao je akademik Damjanović, "svet srpski, deo Božjeg sveta, ne treba previše da brinemo za nova iskušenja".

- Iskušenja roda našeg nisu novina - ukazao je akademik Damjanović. - Ona su dolazila kroz vekove. Rod naš se snagom sopstvenog uma i tela održavao između Vizantijskog carstva i latino germanskih moćnika, činio borilačke veštine u naletu venecijanskih interesa koja su dolazila čas sa tovarima zlata čas sa nebrojenim mačevima, odlučni da nas pod kapu svoju udenu, ili zlatnim polugama privole.

Izazov roda našeg, po Damjanovićevim rečima, bio je i Vidovdan.

Taj dan Svetog vida ispisao je Kosovski zavet. I ne znamo da li će novi jahači apokaliptičnih namera, zaigrani u globalizmu razmaženih raznorodnih svetskih poredaka, stati sa nestašnim namerama otimanja naših prostora. Oni sve češće kucaju na vrata roda našeg. Tačnije, nisu ni prestajali. I uobičajeno traže da nas nema u rodnoj kući, na pradedovskoj zemlji, drže nam lekcije kako treba dalje putem i kakav korak da načinimo u sopstvenom domu. Po svom običaju sve valjano bi da nam otmu - poručio je Damjanović, u ime SKANU, iz Sokobanje, čiji su akademici položili cveće ispred spomenika našem nobelovcu Ivi Andriću, koji je u to mesto često dolazio, tu stvarao, odmarao se, lečio.

Uručeni počasni doktorati

NAGRADA "Sveti knez" uručuje se Peru Tomiću, poslovnom čoveku rodom iz Srpske. Profesor dr Miloš Stanković, redovni član SKANU i potpredsednik Američke Akademije prirodnih i društvenih nauka uručio je počasne doktorate dr Mikiju Nikoliću, predsedniku opštine Sokobanja i novinaru Vladimiru Mitriću. SKANU je nagradila i Bogoljuba Karića iz Peći prestižnim priznanjem "Vitez Vidovdana".

Uručene su nagrade zaslužnima. Zlatna plaketa "Dr Draga Ljočić" ove godine pripala je dr Siniši Đorđeviću, specijalisti interne medicine, prim. dr Snežani Šujici, spec. opšte medicine, dr Draganu Mitroviću, spec. interne medicine...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DRAMA! Navijač pokušao da ubije Kristijana Ronalda pokraj terena?! (VIDEO)