LESKOVČANI OBELEŽILI SVETU TROJICU: U gradu na Veternici liturgija, svečana litija i prijem povodom slave grada (FOTO)

I. M.

24. 06. 2024. u 13:03

Svetom arhijerejskom liturgijom, svečanom litijom ulicama grada, osveštavanjem zapisa u centralnom gradskom parku i rezanjem slavskog kolača Leskovčani su danas obeležili Svetu Trojicu, jedan od najvećih hrišćanskih praznika, hramovnu slavu istoimene Saborne crkve u Leskovcu i slavu ovog grada.

ЛЕСКОВЧАНИ ОБЕЛЕЖИЛИ СВЕТУ ТРОЈИЦУ: У граду на Ветерници литургија, свечана литија и пријем поводом славе града (ФОТО)

foto: I.Mitić

Nakon što je dočekan na platou ispred leskovačkog Sabornog hrama, Svetu arhijerejsku liturgiju, povodom slave grada i njegovog Sabornog hrama, služio je arhiepiskop niški i mitropolit Arsenije, uz sasluženje leskovačkog sveštenstva.

Potom je svečana litija, kojoj je prisustvovao veliki broj građana i prvih ljudi lokalnih i republičkih institucija, javnih preduzeća i ustanova, prošla centralnim gradskim ulicama, od Sabornog hrama i nazad do crkve. Litija je zastala kraj „zapisa“ u parku u centru grada koje je, po tradiciji i pravoslavnim običajima, osveštano.

U svečanoj litiji su, osim gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića i drugih čelnika lokalne samouprave, bili i predstavnici policije kao i Vojske Srbije čiji su pripadnici, na čelu svečane kolone, nosili ikonu Svete Trojice. Rezanje slavskog kolača, osim u Sabornom hramu, upriličeno je i na prijemu održanom u Svečanoj sali Skupštine grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DRAMA! Navijač pokušao da ubije Kristijana Ronalda pokraj terena?! (VIDEO)