NEPLATIŠE OSTAJU BEZ VODE: Zbog duga koji je prešao 70 miliona dinara, u Alibunaru nadležni moraju da reaguju

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

25. 06. 2024. u 06:45

ZBOG duga za komunalne usluge, koji je prešao 70 miliona dinara i uglavnom se odnosi na potrošnju pijaće vode, JKP "Univerzal" iz Alibunara najavio je da će neplatiše početi da isključuje sa vodovodne mreže, kako se taj iznos ne bi još više uvećavao i preduzeću stvarao još veće finansijske probleme.

НЕПЛАТИШЕ ОСТАЈУ БЕЗ ВОДЕ: Због дуга који је прешао 70  милиона динара, у Алибунару надлежни морају да реагују

Foto: J.J.Baljak

Dušan Dakić, direktor "Univerzala", objašnjava, za "Novosti", da su na sve načine pokušali da animiraju građane da izmire svoje obaveze, ali da u nekim slučajevima čak ni sudski izvršitelji nisu mogli da pomognu, te da su sada primorani da pribegnu ovoj najrigoroznijoj meri.

- Godinama smo čekali i slušali razna opravdanja potrošača, nudili im da dugove plaćuju u ratama, ali je uprkos svim tim našim naporima, naplata pala ispod 50 odsto, a dug se za samo dve godine povećao za deset miliona. To ozbiljno ugrožava rad preduzeća. Mi poslujemo tržišno, a zbog ovakvog odnosa neplatiša prema svojim obavezama, jedva uspevamo da našim radnicima obezbedimo plate - ističe Dakić, uz konstataciju da su svesni da nije normalno na ovim visokim temperaturama ostaviti ljude bez vode, ali da više ne znaju kako da se izbore sa tim ozbiljnim problemom.

Puca odvodna mreža

SVE bunarske pumpe rade neprestano. Neke i crkavaju, a odvodna mreža puca, jer su pritisci namešteni na maksimum, da bi svi korisnici dobili vodu. Naš sagovornik kaže da komunalci i po najvećim vrućinama popravljaju te havarije, a do kada će biti motivisani da to rade zavisi od potrošača, koji moraju redovno da plaćaju svoje račune, da bi oni dobijali plate.

Uz neodgovornost prema plaćanju računa, problem predstavlja i to što je sa pojavom toplijih dana došlo i do, kako kažu, bahatog trošenja pijaće voda, koja se takvim ponašanjem može izgubiti.

Struja

POVEĆANA potrošnja vode uzrokuje i povećanje potrošnje struje, koja pokreće bunarske pumpe. Dug "Univerzala" za električnu energiju je sedmocifren, zbog čega su više puta dobili opomenu pred isključenje.

- Bunari u našoj opštini su sve stariji, izdašnost im se smanjuje. Bazeni, pranje vozila, prskanje i zalivanje travnjaka nisu neophodni. Podzemna žila vode nije nepresušna - upozorava Dakić i kaže da uprkos velikoj potrošnji zasada ni jedno mesto, osim Devojačkog bunara, nije ostalo bez vode.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ JE TENISKI ZLIKOVAC: Iznenađujuće reči DŽona Mekinroa, ovo je rekao o Nadalu i Federeru