ALEKSANDRA RISTIĆ POBEDNICA: Večeras u Gračanici održano takmičenje za najlepšu Kosovku devojku

D. Z.

26. 06. 2024. u 22:55

Aleksandra Ristić iz Obilića pobednica je ovogodišnjeg takmičenja za najlepšu Kosovku devojku koje se tradicionalno održava u okviru Vidovdanskih svečanosti a koje je večeras održano u porti manastira Gračanica.

АЛЕКСАНДРА РИСТИЋ ПОБЕДНИЦА: Вечерас у Грачаници одржано такмичење за  најлепшу Косовку девојку

Foto D.Z.

Prva pratilja je Elena Milosavljević iz Leposavića a druga Anđela Gospić iz Pljevlje, koja je prva devojka iz Crne Gore koja je učestvovala na ovom takmičenju na kojem je večeras učestvovalo i desetak devojaka iz svih srpskih sredina koje su pobedile u polufinalnim takmičenjima.

Takmičenje je pratio bogat kulturni program uz učešće kulturno umetničkih društava a ovo takmičenje je jedno od najposećenijih u okviru manifestacije koja se decenijama unazad održava povodom Vidovdana, jednog od najvećih srpskih praznika koji se posebno obeležava na Kosovu i Metohiji.

Vidovdanske svečanosti tradicionalno počinju krajem maja meseca smotrom dečijih folklornih društava u manastiru sveti Arhangeli kod Prizrena dok će sutra u Gračanici biti održana svečana Vidovdanska akademija u Domu kulture u Gračanici.

Pored vidovdanske liturgije u manastiru Gračanica u petak 28. juna, centralna manifestacija će biti parastos kosovskim junacima na spomeniku na Gazimestanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAMEŠTALJKA OD POČETKA: Bivši obaveštajac otkrio mračnu tajnu debate u SAD