ČUVARI ZAVETA KOSOVSKIH JUNAKA: Atraktivna vidovdanska smotra opreme i naoružanja Vojske Srbije u Kruševcu (FOTO)

G. ĆIROVIĆ

28. 06. 2024. u 19:50

Svedoci smo da naša vojska napreduje ogromnim koracima i da stoji uz rame sa najobučenijim i najspremnijim oružanim snagama u Evropi i svetu. Kada se kaže da je naša vojska ponos i uzdanica Srbije, to je kratka, jasna i pre svega istinita poruka!

ЧУВАРИ ЗАВЕТА КОСОВСКИХ ЈУНАКА: Атрактивна видовданска смотра опреме и наоружања Војске Србије у Крушевцу (ФОТО)

G.Šljivić

Ovim rečima je jedan stariji Kruševljanin, kako kaže svojevremeno artiljerac u ondašnjoj armiji SFRJ, prokomentarisao Tehničko-taktički zbor koji je, povodom obeležavanja Vidovdana, Dana sećanja na vladavinu kneza Lazara, velikog nacionalnog i državnog praznika i 635. godišnjice boja na Kosovu, priredila Vojska Srbije na Trgu kosovskih junaka u centru Kruševca.

G.Šljivić

 

- Види се да се плански и темљно ради, да је модернизација и опремање најсавременијим оружјем државни пририоритет – прекаљено појашњава овај Крушеваљанин својим пријатељима.

G.Šljivić

 

U carskom, Lazarevom gradu, sa posebnim pijetetom, izražavajući poštovanje i iskrenu zahvalnost svima koji su se borili za otadžbinu, ova atraktivna smotra Vojske Srbije upriličena je kao sastavni centralne državne ceremonije obeležavanja Vidovdana, jednog od najznačajnijih datuma u istoriji Srbije.

G.Šljivić

 

Ovom prilikom brojni Kruševljani, i mladi i stari, meštani Rasinskog okruga, kao i njihove komšije iz susednih gradova i opština, mogli su da pogledaju oklopna sredstva, artiljerijska oruđa i sisteme, savremene sisteme za protivvazduhoplovna dejstva i sredstva iz proizvodnog programa odbrambene industrije Srbije. Po prvi put, kako se moglo čuti, javnosti je predstavljen sistem protivvazduhoplovne odbrane HQ-17AE 6F-17E, kineske proizvodnje.

G.Šljivić

Novi sistem PVO kineske proizvidnje

- To je nešto što garantuje još bolju zaštitu vazdušnog prostora nad našom otadžbinom i predstavlja ubitačan tandem sa našim najačim oruđem što se tilče protivvazduhoplovne odbrane, sistemom FH3 – naglasio je Miloš Vučević, predsednik Vlade Srbije, obilazeći Tehničko-taktički zbor zajednio sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem, načelnikom Generalštaba VS generalom Milanom Mojsilovićem i drugim visokom vojnim i civilnim zvaničnicima.

G.Šljivić

 

Osim sa pomenutim, najsavremenijim PVO sistemom, posetioci su mogli da razgledaju i upoznaju se sa karakteristikama modernizovanig tenka M-84AS2 i modernizovanog pešadijskog borbenog vozila BVP M-80AB1, oklopnog borbenog vozila Lazar-3, novom verzijom samohodne top haubice NORA-B52 M21, višecevnim modularnim samohodni lanserima raketa „Tamnava“ i „Oganj“, lansirnim vozilom MLV...

G.Šljivić

 

- Posebno smo ponosni na razvoj artiljerijsko-raketnih jedinica, bespilotnih letilica, odnosno dronova, kao nečega što predstavlja budućnost za bezbednost svake države, pa time i Srbije. Sada se vidi zašto je Srbija, po odluci tadašnjeg predsednika Vlade, a danas predsednika Republike i vrhovnog komandanta, odlučila da ulaže i čuve namensku i odbrambenu industriju naše zemlje jer najveći deo prikazanih proizvoda na ovoj smotri mi proizvodimo. Ne zavisimo ni od koga, nego smo dovoljno autonomni da sve ovo proizvedemo i pre svega isporučimo Vojsci Srbije – naglasio je premijer Vučević.

G.Šljivić

 

A, kako je to već postao običaj prilikom ovakvih vojnih smotri, tehničko-taktički zbor naoružanja, vozila i opreme posebno oduševljenje izazvao je među najmlađim posetiocima koji nisu propustili priliku da zavire u kabine, razgledaju oružje, fotografišu se za uspomenu sa našim vojnicima, hrabrim čuvarima naroda i otadžbine.

G.Šljivić

 

- Sve je kao iz nekog filma, baš izgleda moćno – nije krio svoje oduševljenje dečak dok je sa svojim ocem razgledao izloženo pešadijsko naoružanje. - I, dron mi se svideo, rekli su mi vojnici da je upravljanje kao u ovim modernim video igrama.

G.Šljivić

 

Upravo veliko interesovanje građana svih uzrasta, kao i njihove pozitivne reakcije i utisci, najbolji su pokazatelji uspešnosti smotre, kao i uspešne modernizacije naše vojske, spremnosti i obučenosti njenih pripadnika da izvrše sve postavljene zadatke.

- Pre sam želeo da postanem vatrogasac, a sada vojnik. Moj tata kaže da bih u vojsci daleko dogurao – kočoperno je poručio jedan dečak iz grupe mališana koji su organizovano došli na smotru.

Njegovom komentaru nema šta ni da se doda, ni da se oduzme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (36)

PLJUVANJE, PA KAO KAJANJE: Albanski reprezentativac se pere nakon vređanja Srba na EURO 2024