SVI PLEMIĆI NA JEDNOM MESTU: Predstavljena monografija "Plemićke porodice bačkih Bunjevaca"

J. L.

29. 06. 2024. u 13:41

U subotičkoj Gradskoj biblioteci održana j promocija monografije „Plemićke porodice bačkih Bunjevaca” iz pera Milana Stepanovića i Atile Pfajfer.

СВИ ПЛЕМИЋИ  НА ЈЕДНОМ МЕСТУ: Представљена монографија Племићке породице бачких Буњеваца

foto: Nikola Tumbas/bunjevci net

Po rečima autora Milana Stepanovića, istoričara iz Sombora,  ova obimna i bogata knjiga je zapravo više od izučavanja bunjevačkih plemićkih porodica, jer daje uvid u svakodnevicu naroda jednog vremena, od kraja 17. do kraja 19. veka.

- Sve je to bilo ugarsko plemstvo, Bunjevci su svoju plemićku titulu dobijali uglavnom za iskazanu hrabrost u ratovima, za vojne zasluge.  Znatno kasnije, od kraja 18. veka, dobijali su i kao dobrostojeći veleposednici, ljudi koji su imali visoke funkcije u administraciji,  visoki činovnici ili su imali dovoljno para da pomogni državu i da zauzvrat dobiju plemićku titulu - objašnjava Stepanović. - U knjizi je priča o 52 plemićke porodice, 34 su izvorne, 18 je kasnije priključeno od kraja 18. do kraja 19. veka. Više od polovine je iz Subotice, poput Sučića, Antunovića, Vojnića, a tu su i one manje koje su preseljene u okolna sela, u Čavolj, Kaćmar, Lemeš...

Delo je štampano na više od 500 strana, korišćeno je oko hiljadu različitih izvora, 450 arhivskih i 540 literarnih na mađarskom, nemačkom, latinskom, srpskom i hrvatskom jeziku. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERIKA GLEDALA U NEVERICI: Rus izašao pred hiljade Amerikanaca ogrnut ruskom zastavom, evo šta mu se desilo (VIDEO)