JEDNA PLATNENA KESA MENJA 149 PLASTIČNIH : U Gradskom muzeju u Subotici održana edukativna radionica

J. L.

03. 07. 2024. u 18:38

Jedna tekstilna kesa menja 149 upotreba jedne plastične kese, a još nismo doživeli da se jedna u potpunosti razgradi poručuju u Gradskom muzeju u Subotici, gde je povodom Međunarodnog dana bez plastičnih kesa organizovan je edukativni program i radionica pravljenja platnenih kesa.

ЈЕДНА ПЛАТНЕНА КЕСА МЕЊА 149 ПЛАСТИЧНИХ : У Градском музеју у Суботици одржана едукативна радионица

foto: TV Subotica

Dan bez plastičnih kesa posvećen je podizanju svesti o negativnom uticaju plastike na životnu sredinu, te davanju konkretnih predloga koje svaki pojedinac može da primeni i tako doprinese rešenju ovog ekološkog problema. Problem sa otpadom koji nastaje upotrebom plastičnih kesa sve je alarmantniji,  za razgradnju jedne plastične kese potrebno od stotinu do hiljadu godina, a ono što je dodatni problem je to što većina biorazgradivih kesa koje imamo na tržištu zapravo nije razgradiva.

-Problem je sa kesama što mi nismo doživeli da vidimo koliko je potrebno da se one razgrade u potpunosti, jer su prve kese nastale 1965.godine, odnosno prva kesa koja je izjedna sa ručkama, tzv. tregerica. Tako da još uvek nismo mogli da doživimo taj period koliko će dugo trebati, ali pretpostavlja se da je do hiljadu godina - objašnjava viši kustos Slađana Aleksić.

Međunarodni dan bez plastičnih kesa obeležava se 3.jula sa ciljem motivisanja što većeg broja ljudi da prestane da koristi plastiku za jednokratnu upotrebu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIJE SAMO KOLENO PROBLEM! Novak Đoković otkrio i ovo na Vimbldonu!