"NAOPAKE" SLIKE SA SEDEFASTIM ODSJAJEM: Neobični umetnik Mihajlo Krstić iz Jagodine izložio svoje radove u delu porodične kuće (FOTO)

Z. GLIGORIJEVIĆ

07. 07. 2024. u 18:00

MIHAJLO Krstić, poznatiji kao Krle Veštica (62), iz Jagodine rešio je da njegove slike posle ugledaju "svetlost dana" posle četiri decenije i izložio ih u delu porodične kuće koji se nalazi do ulice.

НАОПАКЕ СЛИКЕ СА СЕДЕФАСТИМ ОДСЈАЈЕМ: Необични уметник Михајло Крстић из Јагодине изложио своје радове у делу породичне куће  (ФОТО)

Foto:Z.Gligorijević

Jagodinci koji znaju za njegova dela kažu da je odavno trebalo da ih pokaže javnosti, a oni koji znaju da se bavio izradom murala, oslikavanjem automobila i motora, fascinirani su njegovim slikama. Najzanimljivije slike počeo je da radi pre šest-sedam godina uljanim i akrilnim bojama i sedefastim lakovima na staklu da bi dobio specijalne efekte. Reč je o bojama koje se ne podnose i koje oko posmatrača ne može da vidi istovremeno. Iz svakog ugla vidi se drugačiji deo slike. Pored toga, slike je radio "naopako", odnosno lice dela je zapravo s druge strane slike, a ne sa one na kojoj je slikao.

- Decenijama sam slikao na staklu, pa sam poželeo da istaknem neke delove, kao što su usne, oči, sunce, drveće... Kad mi se "rodi" ideja, počinjem od najsitnijih detalja i radim "naopako" četkicama, iglicama i sunđerima. Jedno delo radim 36 sati samo s pauzama za jelo i toalet, jer ako se lakovi osuše, neće da prime sledeću boju. Sušenje lakova usporim acetonom, ali su isparenja velika. Slika me ponese da i ne primetim da sam toliko radio - kaže Krstić za "Novosti" i dodaje da, koliko mu je poznato, niko u Srbiji ne radi slike sa sedefastim efektima.

Najinteresantnije su "bajke", poput slike "Grad roda". Dvorac i šuma su rađeni sedefasto, a rode nisu, jer su stvarna bića. Iz jednog ugla Sunce je crno, a iz drugog ugla izgleda kao da sviće i tek tada se vide i manje rode.

Ovaj samouki veoma kreativan slikar koristio je i erbraš tehniku, ali je radio i dela na kartonu, a za boje je koristio veoma neobične materijale.

- Kada sam slikao vile i vilenjake, da bih dočarao crnu boju, koristio sam gar od šporeta, cveklu za crvenu boju, kurkumu za žutu, a cedio sam i razne biljke. Onda zgužvam karton, potom ga otvorim i celu sliku nakapam svećom. Potom je prekrijem novinom preko koje prelazim peglom sve dok se ne izvuče sav vosak. Time dobijam nežnu hrapavost kroz koju vire vilenjaci - otkriva Krstić za naš list.

Radio i murale

KRSTIĆ je uradio četrdesetak murala za poznate ustanove i ličnosti, ali je potpisao ugovor da ne sme da otkriva njihov identitet. Slike je radio za svoju dušu i to u serijama od 30 do 70 komada. Neka dela je potpisivao, a na nekima je crtao svoj znak - vešticu na metli.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

START(AP)OVALA  JOŠ JEDNA UNIVERZUM AVANTURA: Projekat kompanije Mozzart bliži se velikom finalu