ZA IGNORISANJE PROPISA I UPOZORENJA U NACIONALNOM PARKU PREDVIĐENA PREKRŠAJNA ODGOVORNOST Na Tari uživanje uz oprez

N. J.

08. 07. 2024. u 11:46

UPRKOS činjenici da na Tari postoji više od 300 kilometara obeleženih planinarskih staza, avanturisti često zalaze u opasne i neprohodne delove planine, što neretko dovodi do problema i tada na scenu stupaju spasilački timovi Nacionalnog parka.

ЗА ИГНОРИСАЊЕ ПРОПИСА И УПОЗОРЕЊА У НАЦИОНАЛНОМ ПАРКУ ПРЕДВИЂЕНА ПРЕКРШАЈНА ОДГОВОРНОСТ   На Тари уживање уз опрез

NP Tara

Najnoviji nemili događaj zbio se tokom minulog vikenda. Stariji muškarac, 6. jula oko 18 sati, izgubio se na području Manastirskoh stanova, na Kaluđerskim barama, a svemu je prethodila njegova nesmotrena odluka da se razdvoji od supruge i krene ka stenovitom delu ovog područja...

Posebnu zabrinutost izazvala je njegova poznija životna dob i podatak o hroničnim bolestima, ali se - srećom - sve srećno završilo već oko 19.40, kada su ga članovi ovdašnje vatrogasno-spasilačke ekipe locirale, izbavile i uspešno zbrinule.

Kako objašnjavaju iz Nacionalnog parka, intervencije ove vrste su česte jer mnogi precene vlastite mogućnosti i ne poštuju propise. I, zbog ignorisanja znakova upozorenja, neretko se nađu na nepristupačnom i opasnom terenu. Podsećaju i da u NP "Tara" postoji Pravilnik kojim su definisana pravila kretanja, a onima koji ih prekrše, uz pomoć spasilaca, sleduje i prekršajna prijava.

Posebno je propisana odgovornost vodiča bez licenci, koji - bez neophodnih znanja i veština - ipak vode turiste po planini i izlažu ih opasnosti!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)