AŠOVI OKO KONSTANTINOVE VILE: Od iskopavanja na niškoj Medijani arheolozi očekuju nova otkrića

J. ĆOSIN

16. 07. 2024. u 07:30

ARHEOLOZI tragaju za novim nalazima i ponovo istražuju lokalitet "Medijana" u Nišu, na trasi dugoj oko 700 metara oko Konstantinove vile i južno ka info-punktu, ka samom ulazu, koja do sada nije istraživana.

АШОВИ ОКО КОНСТАНТИНОВЕ ВИЛЕ: Од ископавања на нишкој Медијани археолози очекују нова открића

Foto J. Ćosin

 Kako kažu, očekuje raznovrsne nalaze do kraja jula, do kada će istraživanje trajati.

Ovo je druga godina otkako beogradski Institut tu radi iskopavanja. Početkom jula prošle godine, tim arheologa istraživao je lokalitet na Medijani, gde je planirana izgradnja Arheološkog centra površine 2.500 kvadratnih metara, koji će imati naučno-vizitorski karakter. Od 1. jula ove godine, Narodni muzej Niš, u saradnji sa Arheološkim institutom iz Beograda, nastavio je sistematska istraživanja u okviru istraživačkog projekta "Medijana 2023-2027". Istraživanjima rukovode Vesna Crnoglavac, direktorka Narodnog muzeja Niš, i Nadežda Gavrilović Vitas sa Arheološkog instituta u Beogradu.

Za narednu godinu, kako ističu arheolozi zaduženi za ovaj projekat, u planu su sistemska istraživanja termi Konstantinove vile.

Carska vila za uživanje

ANTIČKO naselje Medijana se nalazi na udaljenosti od pet kilometara od grada Niša i predstavlja jedinstven kompleks nastao u vreme Konstantina Velikog. Medijana je bila carska vila izgrađena i za uživanje i za obavljanje državnih poslova. Naselje je nastalo na samom kraju 3. ili početkom 4. veka.

- Kupatila Konstantinove vile prestali smo da istražujemo 2021. godine, ne zbog nedostatka entuzijazma, već zato što nismo dobili odgovarajuće dozvole. Nadam se da će nam sada biti dozvoljeno da kao arheolozi nastavimo ne samo istraživanje, nego i konzervaciju termi, koje su u svom severnom delu već konzervirane i prezentne za turiste - kaže Nadežda Gavrilović Vitas.

Kako je naš list pisao, budući Arheološki centar trebalo bi da dobije laboratorije gde će se proučavati sve vrste arheološkog materijala, skladišta gde će se ti materijali deponovati, i deo u kome će radnici biti smešteni. Planirana je i sala za tematske događaje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA ĆE REĆI NOVAK ĐOKOVIĆ KAD IH VIDI? Ovako su australijski plivači došli u Pariz na Olimpijske igre (VIDEO)