"RAPORT" IZ ZAVODA ZA HITNU MEDICINSKU POMOĆ U NOVOM SADU I APELI STRUČNJAKA Dnevno i do 140 intervencija

Lj.P.

15. 07. 2024. u 14:44

IMAJUĆI u vidu da je, već danima, u samom vrhu liste srpskih gradova koji se "tope" na (pre)visokm temperaturama, u vojvođanskoj prestonici nikoga ne čudi što telefon Zavoda za hitnu medicinsku pomoć neprestano zvoni.

РАПОРТ ИЗ ЗАВОДА ЗА ХИТНУ МЕДИЦИНСКУ ПОМОЋ У НОВОМ САДУ И АПЕЛИ СТРУЧЊАКА   Дневно и до 140 интервенција

FOTO:Lj.P.

Zdravstveni radnici iz ove ustanove, saznajemo, svakodnevno beleže i do 400 pozivanja broja 194. Sugrađani se, kažu, žale na razne tegobe, a za 24 sata, neretko, bude i od 120 do 140 intervencija - čak i na javnim mestima.

Prema rečima dr Zorana Krulja, portparola Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Novom Sadu,

- Zbog tegoba izazvanih visokim temperaturama uglavnom se javljaju mlađi, ali i stariji sugrađani, koji izlaze iz kuće uprkos palima da u najtoplijem delu dana izbegavaju boravak na otvorenom - kaže dr Zoran Krulj, predstavnik za medije Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Novom Sadu. - Jednako je, međutim, važno i da hronični bolesnici redovno uzimaju propisane terapije i što više borave u zatvorenim, rashlađenim prostorijama. I tu, ipak, postoje određena pravila, pa razlika između spoljašne i unutrašnje temperature, u kojima postoje klima uređaji, ne bi smela da bude veća od 10 stepeni. Potrebno je unositi dosta tečnosti i konzumirati laganiju hranu, odnosno više voća i povrća, a ako već mora da se izlazi zbog obaveza, onda to činiti u ranim jutarnjim satima.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!