BEZ RESTRIKCIJA - KAZNE ZA RASIPNIK: U Gornjem Milanovcu počinju čišćenje korita reke Dičine, da obezbede dovoljne količine vode

V. ILIĆ

17. 07. 2024. u 14:13

U GRADU na Despotovici zasad neće biti restrikcija vode, iako je suša uslovila opadanja vodostaja reka. Istovremeno, Dičina - koja "napaja" fabriku vode u Gornjim Banjanima - izašla je iz svog korita, ali je i količina vode koja dolazi na preradu u padu.

БЕЗ РЕСТРИКЦИЈА - КАЗНЕ ЗА РАСИПНИК: У Горњем Милановцу почињу чишћење корита реке Дичине, да обезбеде довољне количине воде

Foto OU GM

- Fabrika radi sa 30 odsto kapaciteta, pa umesto standardnih 80, danas dobijamo 22 litra, što je malo da zadovoljimo sve potrebe potrošača, u gradskom i na seoskom području. Zato sam naložio da se očisti kompletno korito reke Dičine, da bismo svu vodu usmerili na sam vodozahvat. To nije rađeno poslednje dve decenije, pa ima i naše odgovornosti. Posao će obaviti naše Javno preduzeće za izgradnju, a jedna kompanija koja u okolini gradi pristupnu saobraćajnicu obezbedila nam je najveću mašinu, za rad na potpuno nepristupačnom terenu, i omogućila da ušedimo novac koji bi bio potrošem za rapisivanje javne nabavke - objašnjava Dejan Kovačević, predsednik Opštine u Gornjem Milanovcu.

Prvi čovek lokalne samouprave osvrnuo se i na glavni problem - nesavesno korišćenje vode.

- Neracionalna potrošnja registrovana je i pre samog vodozahvata, ali i posle, iz sistema prerađene vode. Meštani zalivaju bašte i površine na kojima uzgajaju poljoprivredne kulture, a ljudi u gradu rashlađuju trotoare, "osvežavaju" travnjake oko kuća i pune bazene. Bez obzira na velike vrućine, to nije prihvatljivo, pa sam naložio započinjanje kažnjavanja rasipnika, pre svega onih u Gornjem Milanovcu, jer je voda resurs koji je potreban svima, a nemamo ga u neograničenim količinama - najavio je Kovačević, ističući da restrikcija ipak neće biti.

Kaže, u Banjanima će se raditi 24 sata, da bi se obezbedile dodatne količine, a zahvaljuje i regionalnom sistemu "Rzav" u Arilju, iz kojeg Gornjem Milanovcu stiže čak 100 litara vode u sekundi.

- To je maksimum koji fizički možemo da dobijemo - zaključuje predsednik Opštine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA U EUFORIJI, AMERI OSTAJU BEZ OLIMPIJSKIH IGARA?! Amerikanci uveli zakon da naštete Rusima, a sada se im se obija o glavu!