IZUM MLADIH PIROĆANACA MOGAO BI DA SPASAVA ŽIVOTE: Uređajem za merenje voodostaja upozoravaju i kupače da izađu na obalu

J. ĆOSIN

20. 07. 2024. u 06:45

TIM sačinjen od petoro doskorašnjih učenika Tehničke škole u Pirotu, koji su ove godine maturirali i spremaju se za početak studiranja, razvio je uređaj za merenje promena vodostaja reke - usled ispuštanja jezera, ili drugih faktora - pa audio-vizuelnom signalizacijom upozorava kupače da bi bilo bezbednije da izađu na obalu.

ИЗУМ МЛАДИХ ПИРОЋАНАЦА МОГАО БИ ДА СПАСАВА ЖИВОТЕ: Уређајем за мерење воодостаја упозоравају и купаче да изађу на обалу

Foto: J. Cosin

Napravu koja beleži podatke, analizira ih i informacije šalje posredstvom sajta ili notifikacija na pametnim telefonima osmislio je tim "Hidro Hiros", koji čine Isidora Živković, Jovan Đelić, Mihajlo Tošić, Mateja Simić i Nemanja Đorđević, sa mentorom Dušanom Stankovićem. Oni su bili deo radionice na kojoj je učestvovalo 10 timova sa juga Srbije, od kojih je pet dobilo finansijsku podršku za realizaciju rešenja probleme koje su identifikovali u svojim zajednicama.

Mladi Piroćanci, tako, mogu da računaju na 100.000 dinara, da bi tokom narednih 90 dana postavili tri uređaja u svom gradu, na Nišavi.

- Naš grad i školu predstavljao je i tim "Ekologik", takođe posvećen unapređivanju kvaliteta života u zajednici. Zato će, za realizaciju rešenja koje su osmislili članovi "Hidro Hirosa", pored pomenute sume koju je obezbedio Unicef, biti neophodna i finansijska podrška lokalne samouprave. Zajednički cilj nam je da, korišćenjem savremenih tehnologija, žitelji Pirota pravovremeno budu upozoreni na potencijalno opasne promene nivoa vode - objašnjava mentor Stanković.

A, pomenutu radionicu upriličila je organizacija "Dostignuća mladih u Srbiji" - u okviru programa "Lokalno upravljanje za ljude i prirodu" - koji zajednički realizuju čak četiri organizacije Ujedinjenih nacija koje su aktivne u našoj zemlji. U saradnji sa Vladom Srbije, finansijsku podršku obezbedila je Vlada Švajcarske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TEZGE I BUTICI NA JEDNOM MESTU: Počela izgradnja tržnog centra i nove pijace u Srbobranu