„GRADOVI U FOKUSU“ : Kragujevac dobio sredstva za sanaciju Stare skupštine

V. Hadžić

19. 07. 2024. u 20:18

Zgrada Stare skupštine u Kragujevcu, objekat od izuzetnog istorijskog i kulturnog značaja za grad i Srbiju, biće renovirana sredstvima iz budžeta Ministarstva kulture.

„ГРАДОВИ У ФОКУСУ“ :  Крагујевац  добио средства за санацију Старе скупштине

Foto : ZZSK

Naime, na ovogodišnjem konkursu „Gradovi u fokusu“ ovog ministarstva  grad je dobio  4.350.000 dinara  za projekat „Očuvanje kulturnog identiteta prve prestonice moderne Srbije“ kojim je predviđena sanacija zgrade Stare skupštine.

Ugovor za ovaj projekat u Vladi Srbije je sa ministrom Nikolom Selakovićem, potpisao gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Svake godine lokalne samouprave u Srbiji, sa izuzetkom Beograda i Novog Sada, koji nemaju pravo učešća na ovom konkursu, konkurišu sa programima koji su uglavnom koncentrisani na revitalizaciju objekata kulturne infrastrukture.

Ministarstvo kulture je ove godine za konkurs „Gradovi u fokusu“ opredelilo sredstva u iznosu od 350 miliona dinara, a od 2016. godine, od kada je konkurs započet, do danas za različite projekte izdvojeno je ukupno 1.657.000.000,00 dinara.

-  Ministarstvo kulture konkursom „Gradovi u fokusu“ pruža podršku gradu Kragujevcu, a posebno manjim gradovima i opštinama sa manjim budžetima kojima je ovakav vid podrške još značajniji. Ova sredstva  će nam pomoći da renoviramo naše kulturno dobro, prvu srpsku Skupštinu, koju je sagradio Knez Miloš Obrenović-rekao je Dašić.

Zgrada Stare skupštine podignuta je u porti Crkve Sv.Trojice 1859. godine u kompleksu Miloševog venca. Kao centar političkog života tadašnje Kneževine Srbije, ima veliki istorijski i kulturni značaj. U njoj je održano više od 30 skupštinskih zasedanja, uključujući i onu na kojoj su pročitane odluke Berlinskog kongresa. Danas je to mesto gde se održavaju događaji poput Sretenjske akademije i Svečane sednice Skupštine grada povodom Đurđevdana – Dana grada. Za spomenik kulture od izuzetnog značaja proglašena je 1979. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)