U KIKINDI U TOKU FESTIVAL ORKESTARA: Na „Fenoku“ se sviraju melodije Balkana

R. Š.

19. 07. 2024. u 23:28

U organizaciji Akademskog društva za negovanje muzike „Gusle“ u Kikindi se održava 23. Međunarodni festival orkestara „Fenok“.

У КИКИНДИ У ТОКУ ФЕСТИВАЛ ОРКЕСТАРА: На „Феноку“ се свирају мелодије Балкана

Foto: Grad Kikinda

Otvoren je u četvrtak uveče i do nedelje, do kada traje, učestovaće ansambli iz Srbije, Rumunije, Italije, Bugarske, Severne Makedonije i Turske. Istovremeno sa festivalom održava se i Etno-kamp, na kojem učestvuje tridesetak učenika u studenata, koji se bave terenskim i studijskim istraživanjem iz oblasti etnomuzikologije i etnokoreologije. Ova dva programa već dve decenije stavljaju Kikindu na regionalnu mapu kulture.

Foto: Grad Kikinda

Festival "Fenok"

- Svi u Kikindi treba da budu ponosni na „Gusle“ , jer ovo društvo traje još od 1876, godine i već 23. godine okuplja umetnike iz velikog broja zemalja. Tako se decentralizacija kulure odvija u severnim granicama Banata - ocenio je mr Dragan Traparić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za kulturu.

Ovaj festival mnogo je poznatiji u stručnim krugovima nego što Kikinđani misle, kaže direktor „Gusala“ Zoran Petrović:

- O našem festivalu mnogo se priča i mnogi druge nas žele kao učesnike u instranstvu. Sledeći korak će biti umrežavanje, kako bismo ostvarili još bolje rezultate. Etno - kamp je prilika da mladi steknu prva praktična znanja na terenu, na obradi materijala - kaže Petrović.

Foto: Grad Kikinda

Festival orkestara 23. put

Koncerti na „Fenoku“ održavaju se svake večeri, u dvorištu Narodnog muzeja“ od 20, 20 i za publiku su besplatni. Samo e u subotu jedan početi u 19 sati. Sledeće godine, kada „Gusle“ budu obeležavale 150 godina postojanja i rada, očekuje se da „Fenok“ dobije još kvalitetniji sadržaj i veći značaj. Održavanje festivala i etno-kampa podržali su Ministarstvo kulture, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i lokalna samouprava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)