BANATSKI KOSTIMI „ŠETALI“ KRAJ FONTANE: U Paraćinu revija narodne nošnje (FOTO)

Зорана Рашић
Zorana Rašić

21. 07. 2024. u 16:28

SRPSKI kostimi iz Banata – tri muška gradska i seoska kompleta i četiri ženska, od kojih je jedan sa jelekom i svilenom keceljom na zlatovezu, te ženski gradski kostimi sa kraja 19. i početka 20. veka - činili su „živu“ izložbu koju su Paraćinci sinoć mogli da pogledaju na platou kraj gradske fontane u centru grada.

БАНАТСКИ КОСТИМИ „ШЕТАЛИ“ КРАЈ ФОНТАНЕ: У Параћину ревија народне ношње (ФОТО)

Foto: Z. Rašić

Izložba je bila „živa“ jer je prikazana revijalno, odnosno banatsku nošnju nosili su i predstavili modeli - članovi paraćinskih kulturno-umetničkih društava.

 Boško Šerbula, direktor Kulturnog centra  “Svetozar Marković“ iz Zrenjanina i jedan od trojice autora izložbe, kaže da je revija organizovana tako što su od saradnika iz Paraćina dobili "mere" modela, pa su za reviju iz Zrenjanina doneli kostime koje Paraćinci mogu da obuku i prikažu.

- Druga dva autora izložbe su Bojan i Kristijan Ristić. Inače, u okviru zrenjaninskog Kulturnog centra od 2009. godine imamo radionicu koja se bavi rekonstrukcijom narodnog kostima i uopšte scenskog kostima, a ja sam po zanimanju inženjer tekstilne konfekcije tako da mi je to struka – rekao je Šerbula.

On dodaje da kolekcija kostima kojom zrenjaninska ustanova kulture raspolaže ima veliku istorijjku vrednost. U pitanju su nošnje ne samo iz Banata već i iz drugih krajeva Srbije, a radi se o fondu kostima vrednom dvadesetak hiljada evra.

Reviju su organizovali Folklorna grupa "Dankovo" i KUD "Moravski vez" iz Donjeg Vidova, u saradnji sa KUD-om "Papazovac" iz Smedereva, a uz podršku Opštine Paraćin.

Osim revije banatskih narodnih kostima, u okviru ovog programa nastupili su članovi paraćinskog KUD-a "Car Dušan" i mladi solisti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUGA: Preminuo fudbaler kojeg Piksi i Rambo Petković dobro pamte